ZAHAROVA OŠTRO UOČI PROSLAVE JEDNOSTRANOG PROGLAŠENJA NEZAVISNOSTI: Šta to tačno slavi Kosovo? Što su postali crna rupa?
Foto: Profimedia

Portparolka MiP Rusije o korupciji i terorističkim pretnjama

ZAHAROVA OŠTRO UOČI PROSLAVE JEDNOSTRANOG PROGLAŠENJA NEZAVISNOSTI: Šta to tačno slavi Kosovo? Što su postali crna rupa?

Politika -

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, je povodom predstojeće proslave deset godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo, rekla da razloga za slavlje u Prištini nema jer je "korupcija u procvatu, nivo bezbednosti kritičan, a raste i pretnja od terorizma".

foto: EPA

Kako je rekla, ta teritorija je postala još jedna "crna rupa" sa čudnim statusom, naglasivši da se sve više čuju glasovi onih zemalja koje se kaju zbog odluke da priznaju njenu nezavisnost, pišu ruski mediji.

"Pokušaji međunarodne organizacije da tu zemlju uključi u mnogobrojne strukture nisu uspeli, praksa implementacije evropskih šablona u kosovsku demokratiju je propala. Formirao se neodrživi polumarionetski režim koji odluke donosi na osnovu naređenja zapadnih diplomata", istakla je Zaharova.

MARIJA ZAHAROVA O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA: Izgleda da Priština ima šta da krije!

Kako je rekla, jednostrano proglašenje Kosova nije rešilo ekonomske probleme niti je rezultiralo povećanjem investicija.

"Štaviše, ta teritorija je postala još bednija odakle narod želi da pobegne. Korupcija je u procvatu, nivo bezbednosti je kritičan, u porastu je pretnja od terorizma, samim tim se postavlja pitanje koji je povod za slavlje u Prištini - razloga za slavlje jednostavno nema", istakla je.

foto: Aleksandar Jovanović

Govoreći o evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana, Zaharova je ukazala i da je Rusija u više navrata govorila da to pitanje za Rusiju nije problematično u slučaju da se tim zemljama ne postavlja uslov da se zarad ulaska u EU moraju udaljiti od Rusije.

(Kurir.rs/Sputnjik/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track