PRIJATELJ IZ GIMNAZIJSKIH DANA OTKRIO KAKAV JE ZAPRAVO BIO ZORAN ĐINĐIĆ: Borben, ambiciozan, hrabar! Uvek sam ga poredio sa mladim Ahilom!
Foto: Profimedia

PROŠLO JE 15 GODINA OD UBISTVA

PRIJATELJ IZ GIMNAZIJSKIH DANA OTKRIO KAKAV JE ZAPRAVO BIO ZORAN ĐINĐIĆ: Borben, ambiciozan, hrabar! Uvek sam ga poredio sa mladim Ahilom!

Politika -

BEOGRAD - Mog prijatelja još iz gimnazijskih dana poredio sam sa mladim Ahilom. Kao i antički junar, bio je borben, ambiciozan, hrabar, neprestano u akciji, stremeo je za priznanjem, za slavom i divljenjem, rekao je filozof dr Dragan Lakićević Lakas o Zoranu Đinđiću.

On dodaje da sada tek vidi da je ceo Đinđićev život, pa i tragična sudbina, već na neki način zapisani u drevnom mitu.

"Neko postaje istorijska ličnost ako da pečat svom vremenu, a tragični heroj ako to plati životom. Takva je bila sudbina Zorana Đinđića", kaže Lakas, autor knjige "Portret političara u mladosti".

foto: Profimedia

Lakićević se poduhvatio zadatka da opiše put koji su njegov prijatelj Zoran i on zajedno prešli, dok nijedan od njih nije znao kuda će ih taj put odvesti.

"Zoran se pojavio u našem razredu u drugoj godiini gimnazije. Kako smo sedeli u istoj klupi, brzo smo se zbližili. Voleo je da se ističe, da se javlja na svako postavljeno pitanje ili da ga sam postavlja. Imao sam utisak da njegova dva prsta neprestano vise u vazduhu. Kakva sveznalica, mislili smo. On nije krio da to nije toliko urođeni dar, koliko navika da takoreći sve čita", priseća se Lakićević.

Dok bi dobri đaci učili samo školsko gradivo, Zoran je išao dva koraka dalje. Nalazio je ono što niko drugi ne bi znao, kao da je voleo da nekim neobičnim obrzom u zaključcima sve nadmaši.

foto: Youtube Printscreen

Dok je većina đaka smatrala da je biti predsednik odeljenjske zajednice samo teret, Đinđić je u ovoj funkciji video nešto sasvim drugo, pa se sam prijavio.

"Njegovu strasnu želju da se od svih razlikuje, da odskoči u svemu, da bude neobičan, shvatao sam kao trenutni hir. A zapravo, to osećanje vlastite posebnosti ga je izdvajalo od ostalih ljudi. Nekad se to pamtilo po dobru, neki put po zlu. Đinđić je želeo da studira režiju, a ako ne uspe- građevinu. Igra sudbine je htela da Zoran upiše filozofiju", kaže Zoranov prijatelj.

Upisao je magistarske studije i za najkraće vreme napisao magistarski rad. Međutim, zbog nekog sukoba na fakultetu taj rad nikada nije odbranio i iz revolta je otišao u Nemačku.

Lakićević smatra da je Zoranov ulazak u politiku bio prirodna posledica njegovog prethodnog života i da je bio dete politike još od prve godine studija. On dodaje da je Đinđić bio kao uporan, kao bokser koga nakautirate, a on ustane i opet se bori.

"Borbenost i hrabrost su bile njegove najveće vrline", zaključio je Lakićević.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVE IZJAVE SU ĐINĐIĆA ODVELE U ISTORIJU! 12 Zoranovih citata koje će pamititi pokolenja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track