ŠOKANTNO! ŠEŠELJ IZNEO TEŠKE OPTUŽBE: Tomislav Nikolić je pokrao Titovo blago!
Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Damir Dervišagić

Sumnjivo

ŠOKANTNO! ŠEŠELJ IZNEO TEŠKE OPTUŽBE: Tomislav Nikolić je pokrao Titovo blago!

Politika -

Šef radikala tvrdi da je Nikolić protivzakonito otvorio sef u NBS. Joška Broz kaže da mu je sudija rekao da fali veliki deo imovine i pita se zašto porodica nije pozvana na otvaranje sefa

Vojislav Šešelj, lidera radikala, tvrdi da je Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije, „pokrao Titovo blago“!

Šešelj u razgovoru za Kurir podseća da je Nikolić formirao komisiju (2013. godine) koja je otpečatila i popisala sadržaj Titovog sefa - „depoa 555“, a sa kojim javnost nikad nije upoznata, te da je siguran da je nekadašnji šef države uzeo nešto od blaga koje je pohranjeno iza doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

foto: Marina Lopičić

- Nikolić je napravio onu protivzakonitu komisiju i otvorio zapečaćeni sef. Ubeđen sam da nije mogao da odoli a da ne uzme nešto. Niko ne zna šta je tu tačno bilo i šta su tada ukrali, a bilo je, koliko se zna, mnogo vrednih stvari. Pa setite se samo zlatnih tabakera još od Karađorđevića - navodi Šešelj.

Prodaju mu ordenje

Na pitanje na osnovu čega tvrdi da je Nikolić ukrao deo blaga i da li za to ima dokaze, Šešelj kaže: - Pa zato što je takav čovek. A i zašto je on uopšte otvarao sef? Po kom to zakonu? Sumnjivo je što tome nije prisustvovao niko iz Titove porodice niti advokat.

Da je Titov sef poharan, Šešelj, ali i Joška Broz, narodni poslanik i Titov unuk, govorili su juče ujutru i na TV Hepi. Broz je pričao o suđenju za Titovu imovinu, koje traje unedogled, i naveo da mu je jedan od sudija iz tog postupka rekao da mnogo imovine fali, a da je to uzeo neko iz vlasti!

foto: Marina Lopičić

- Na poslednjem ročištu sudija me pozove unutra i kaže: „Znam da od toga pola fali, to nismo uzeli ni ti ni ja, nego neko u vlasti“ - kazao je Broz, a na opasku novinara da se Titovo ordenje prodaje na aukcijama po svetu, ali da to ne prodaje on, Titov unuk je rekao: - Ko zna ko (to prodaje, prim. aut.).

Na to je reagovao Šešelj rečima: - Trenutno Toma Nikolić.

Broz je na to u emisiji podsetio da komisija koju je formirao Nikolić nije pozvala nikoga od porodice niti njihovih advokata kada je ušla u Titov sef.

U razgovoru za Kurir, Broz navodi da ne zna zašto Nikolić nije hteo da neko od porodice prisustvuje otvaranju sefa, te da oni i dalje ne znaju šta je sve komisija koju je formirao bivši predsednik popisala.

Na opasku da je Šešelj kazao da se Nikolić lično okoristio, Broz navodi: - Ne znam. Verovatno da nešto ima, dosta zna.

foto: Zorana Jevtić

Broz kaže da sudstvo neće da se zamera vlasti i da je zato njegov postupak najduži u istoriji. - Šta god da fali, pokrenuće se sudski postupak protiv N. N. lica i otkriće se gde je to. Neće sudstvo da se zamera s vlašću i to ti je - kaže on, a na opasku da pojasni razgovor s tim sudijom koji mu je rekao da mnogo toga fali na spisku i da je to uzeo neko iz vlasti, Broz navodi: - Sudija je, neću da otkrivam ime, mislio na sve vlasti od onda. To nije nestalo odjednom, nego do osamdesete naovamo.

Fali i oružje

Kako kaže, ne zna šta sve fali od Titove imovine. - Fali sve moguće - oružje, eksponati, šta ja znam. To se krije. Niko nema pristup tome, sudu se ne dostavljaju podaci koje traži od Memorijalnog centra, pa onda moraju pod pretnjom, pa kažnjavanje... - kaže on, a na pitanje da li postoji spisak imovine kada je ona smeštena u sef, Broz dodaje: - Bila su četiri spiska - za Žarka, Mišu, Jovanku i taj četvrti, koji je sakriven. Šta je sa sefom iz Užičke? Sef koji je tamo otvoren je sef iz Belog dvora, ali šta je sa sefom iz crvenog salona kuće u kojoj je radio? Mnogo je nelogičnosti. Nikolić nije odgovorio na pitanja poslata u SMS.

Katarina Blagović

Istoričar Živko Brković TITU UKRALI I KORINTSKI ŠLEM I ZLATNU SFINGU

foto: Profimedia

Istoričar Živko Brković kazao je ranije za Kurir da iz vile Mir, koja je pravljena za Tita, nedostaju retki, skupi antikviteti neprocenjive vrednosti: - Neke od tih stvari nemaju cenu. Koristim igru reči, pa kažem da sve to vredi 100 milijardi dolara. Činjenica je da se najvećem broju toga gubi trag nakon što se tamo uselio Milošević. Među imovinom je bio korintski šlem iz 7. veka pre nove ere, koji je Tito dobio na poklon od grčkog kralja Pavla. Njegova vrednost je neprocenjiva. Zatim, mnogo je vredna i sfinga dobijena od egipatskog predsednika Nasera.

Tajna „depoa 555“

U SEFU 30 KG ZLATA, DIJAMANTI, BRILJANTI...

Prema pisanju medija, u Titovom sefu, koji je bio zapečaćen pod oznakom „depo 555“, bilo je oko 30 kilograma zlata u polugama i u prahu, 2.663 komada velikih i malih zlatnika i 149 dijamanata i briljanata. U sefu je bilo i 1.271 komad numizmatičkog novca ogromne vrednosti, 13 odlikovanja, 251 predmet od zlata i drugih plemenitih metala, 18 kompleta posuda od srebra s pozlatom, 83 medaljona, zatim bisera, privezaka, značaka i pozlaćene dugmadi, kao i veće svote dolara i maraka. Na spisku dragocenosti bila je i kruna kraljice Marije, zlatni medaljon s njenim likom i likom kralja Aleksandra, privezak s fotografijom Romanovih...

foto: Kurir

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Damir Dervišagić, Filip Plavčić, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track