icon-closeicon-commentsicon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-yticon-totopicon_react

Najnovije vesti

Ustavni sud Srbije

Funkcija zamenika premijera neustavna!

Politika 12.07.2012. 19:14h
Nasuprot tome, ocenjuje se da je zakonsko uvođenje pojma "prvi potpredsednik Vlade" preduzeto u granicama ustavnih ovlašćenja

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije je na sednici 3. jula odlučio da funkcija zamenika predsednika vlade nije u skladu sa Ustavom, objavljeno je danas na sajtu tog suda! Ustavni sud u odluci ocenjuje da je, uvođenjem instituta "zamenika predsednika vlade", zakonodavni organ prekoračio granice svojih ustavnih ovlašćenja, jer je time neposredno ustanovio u strukturi vlade novu funkciju koju Ustav ne predviđa.

 

"Polazeći od odredaba člana 125. Ustava koje utvrđuju sastav Vlade tako što određuju da je čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, Sud smatra da je, takvim ustavnim određenjem, isključena mogućnost da se, bilo kojim aktom nižim od Ustava... uvode nove funkcije, što je u ovom slučaju učinjeno uvođenjem instituta zamenika predsednika Vlade", navodi se u saopštenju.

 

Zbog toga je Ustavni sud utvrdio da odredbe člana 2 Zakona, u delovima kojima se "prvom" potpredsedniku Vlade određuje i svojstvo "zamenika predsednika Vlade", nisu saglasne sa Ustavom. Nasuprot tome, Ustavni sud ocenjuje da je zakonsko uvođenje pojma "prvi potpredsednik Vlade" preduzeto u granicama ustavnih ovlašćenja. Sud je ocenio da se u Ustavu ne uređuje pitanje zamenjivanja predsednika vlade, te da je zakonsko uređivanje po kojem ga zamenjuje jedan od potpredsednika u skladu sa Ustavom Srbije.

 

"Sud ocenjuje da propisivanje takve obaveze predsednika Vlade ne predstavlja povredu Ustavom utvrđenog položaja i funkcija predsednika Vlade, niti ima karakter protivustavnog uvođenja ovlašćenja za jednog od potpredsednika Vlade protivno Ustavom utvrđenom položaju potpredsednika Vlade", navodi se u saopštenju. Funkciju prvog potpredsednika i zamenika premijera u odlazećoj vladi obavljao je Ivica Dačić.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...