icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Cvetkovićev čovek u aferi Agrobanka

Klupko se razmotava

Cvetkovićev čovek u aferi Agrobanka

Politika
Zvonimir Nikezić, poslovni partner bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, napustio UO Agrobanke samo tri meseca pre uvođenja prinudne uprave

BEOGRAD - Opasne veze.
Zvonimir Nikezić, dugogodišnji poslovni partner bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, napustio je Upravni odborAgrobanke“ samo tri meseca pre nego što je država uvela prinudnu upravu posle otkrivanje manjka od 300 miliona evra, saznaje Kurir. Na taj način, on je izbegao doživotnu zabranu da bude u upravnom odboru bilo koje banke u Srbiji.

Da li je to samo slučajnost, ili mu je ono što se sprema dojavio sin, Dušan Nikezić, koji je u to vreme bio državni sekretar u Ministarstvu finansija, ili stari saradnik Mirko Cvetković?

Doživotna zabrana bi bila veliki udarac za Nikezića, poznatog konsultanta i privrednika, osnivača i vlasnika konsultantske kuće „CES Mekon“, koja je učestvovala u brojnim privatizacijama. Takođe, on bi morao da odgovori kako je to štitio interese države, koja je imala 20 odsto akcija u Agrobanci.

Na pitanje šta se desilo, Srđan Mihajlović, član UO, koji se nije dosad oglašavao, kaže da je kao predstavnik domaćeg i stranog kapitala došao je u decembru 2010, a otišao posle uvođenja prinudne uprave.

- Hteo sam da promenim rad UO, ali sam u većini situacija bio u manjini kad se glasalo. Ključna stvar, gde sam dva puta bio preglasan na UO, bio je predlog da se mogućnost davanja kredita iznad 20 odsto kapitala banke vrati s Izvršnog na Upravni odbor. Insistirao sam da se promenama poveća javnost u radu, ali otpor u Izvršnom odboru je bio velik, čak je na Skupštini akcionara tražena moja smena, jer sam narušavao harmoniju - objašnjava on, i dodaje da banka nije propala za godinu dana, već je propadanje trajalo četiri-pet godina.

Komentar Dušana Nikezić i Mirka Cvetkovića nismo dobili.+

 

Zvonimir Nikezić: Ne znam zašto sam ćutao

Zvonimir Nikezić kaže da nije otišao iz banke zato što je znao da će biti uvedena prinudna uprava, niti zbog doživotne zabrane, i da glavni propusti nisu napravljeni u poslednjih godinu dana dok je on bio u UO.

- Stalno sam se protivio poslovnoj politici banke, a glasao sam protiv finansijskog izveštaja za 2010. jer je u njemu bilo puno propusta. Kao manjinski akcionar, država nema presudan uticaj na donošenje odluka i jedini način da se pokaže neslaganje je ostavka - kaže za Kurir Zvonimir Nikezić.

Ipak, on nije mogao da odgovori zašto nije obavestio državu o propustima koje je ovde primetio.

 

Sve funkcije Dušana Nikezića, sina Zvonimira Nikezića, u Cvetkovićevoj vladi *

2008 - savetnik premijera
2009-2011 - predsednik Nadzornog odbora EPS
2010-2011 - predsednik UO Energoprojekta
2011 - državni sekretar u Ministarstvu finansija
2011 - član UO Fonda za razvoj
2011 - radna grupa za privatizaciju Telekoma
2011 - komisija za javnu nabavku usluga menadžmentskog konsaltinga za Telekom
2011 - radna grupa za Železaru Smederevo

* u određenom periodu primao četiri plate, ukupno oko 270.000 dinara

 

(J. S.)

 

 

 

Veze Cvetkovića i Zvonka Nikezića

- Cvetković radi u Nikezićevom CES Mekonu
- Nikezićev sin pomoćnik Cvetkovića u Agenciji za privatizaciju 2003-2004.
- Cvetković u isto vreme bio direktor Agencije i CES Mekona, koji je u to vreme, radeći za Agenciju, zaradio 180 miliona dinara
- Partneri u Jugoslovenskoj autorskoj agenciji, gde je Cvetković imao oko 5,6 odsto vlasništva, pa ga je prodao zbog pritiska javnosti
- JAA danas vodi Pavle, Nikezićev brat, dok je Cvetkovićev sin Aleksandar član UO

 

 

 

Sva dokumentacija uništena

Policija traga za sinom Dušana Antonića, Milanom (34), jednim od osnivača firme „Eso limb gmbh“ iz Beča, koja je osnivač „Drine timbera“ iz Ljubovije. U bekstvu je i Slobodan Ratković, zamenik direktora „Nid komerca“ iz Beograda. U akciji MUP osmoro osoba je uhapšeno zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Kako Kurir saznaje u tužilaštvu, uništen je veći deo dokumentacije iz Agrobanke. Juče su saslušani Dušan Antonić i sedmorica njegovih saradnika, a svi su negirali krivicu.

- Slavoljub Korićanac, Antonićev zamenik, pričao je pet sati i izjavio da nije kriv. Nije negirao da je banka dugovala 93 miliona dinara, ali je objasnio da su potraživanja Agrobanke iznosila oko 500 miliona - kaže njegov branilac, advokat Nikola Nikolić.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...