Čanak: Vojvodina nije srpska pokrajina

Intervju: Nenad Čanak, lider LSV

Čanak: Vojvodina nije srpska pokrajina

Politika -
Sramna je floskula „severna srpska pokrajina“. To je kao kad bi se za ženu reklo „ono što ima sise“, kaže Čanak

BEOGRAD - Nisam separatista.Odluka Ustavnog suda, koji je odmah po formiranju Vlade doneo odluku o uskraćivanju dela nadležnosti Vojvodine, bila je kap koja je prelila čašu u dugogodišnjem varvarstvu Beograda. Ovako lider LSV pravda svoju ideju osnivanja autonomističkog pokreta.- Podsetiću, Vojvodina je u Srbiju ušla sa svojom teritorijom, autonomijom.♦ I, šta onda?- Nije ona nikakav severni deo Srbije, već njen konstitutivni deo, i umesto da je spona Srbije i Evrope, urušava se njeno postojanje. Za vreme Miloševića sama reč Vojvodina je bila skoro zabranjena, korišćena je sramna floskula „severna srpska pokrajina“. Što je tu sramno?- Sramno je jer je to opis. To je kao kad bi se za ženu reklo „ono što ima sise“. Sramno je jer je ponižavajuće. I vi kažete da takvim nastupima ne podgrevate separatizam?- Priča o separatizmu je intelektualni bezobrazluk da bi se ućutkao glas iz Vojvodine. U vladi Koštunice doktor Vojislava postavljeno je pitanje šta će policija preduzeti protiv separatističkog delovanja LSV. MUP je odgovorio da ne raspolaže saznanjima o tom delovanju. Ako Koštuničina policija to nije pronašla, jasno je da urlikanje o separatizmu počinje kad god pitamo: Dokle ćete da nas pljačkate? Šta konkretno tražite?- Promena Ustava. Vojvodina se stalno preglasa. Zar neko misli da to može da traje u beskonačnost i završi time što će Vojvodina bez uzdaha da umire, i još da i ne smrdi pod prozorom beogradskih vlastodržaca? Kako ocenjujete početak rada Vlade?- Mislite na ovu Dučićevu vladu? Od samog starta - promenama u NBS i stavljanjem pod kontrolu svih državnih organa - pokazali su potrebu za birokratskom centralizacijom. To je povratak partijske države kakvu smo imali devedesetih. Zašto vas Dačić asocira na Dučića?- Zato što mi Dučić dođe koalicioni naziv vlade. Malo Dačić, malo Vučić. Videćemo kako će se složiti ti temperamenti. Vučić je za koncept „hajde da se borimo protiv kriminala“ i pokušaće zaista nešto da uradi kako bi opravdao poverenje koje je dobio. Razlike u mentalitetu su prevelike da bi to dugo trajalo.

DS nas je prevario Da li je autonomistički blok provokacija vlasti?- Program LSV je nepromenjen 20 godina. U DOS smo imali ideje o vraćanju pune autonomije Vojvodini, ali je taj omnibus zakon stopirao DS. Posle je napravljena platforma o položaju Vojvodine za Ustav 2006, ali drugovi iz DS zadovoljili su se time da naš budžet bude sedam odsto iz republičkog. Deceniju ste sarađivali s DS, a sad ih kritikujete?- A koga je trebalo da podržavam?! Koštunicu, koji je od Srbije hteo da napravi pravoslavnu džamahiriju? Nikolića, koji je rekao da ne vidi problem u tome da Srbija bude ruska provincija, ili Velju Ilića i njegova kraduckanja?

Držim nogu u vratimaČanak kaže da avgustovsku pauzu u radu parlamenta nije iskoristio za odlazak na neko egzotično letovanje:- Sedim kod kuće i stalno držim nogu u vratima u pokušaju da odem negde, ali nisam uspeo. Bio sam nekoliko puta u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track