AFERA DOZVOLE: Politički moćnici stopirali istragu!
Foto: Nemanja Pancic

Sramota države

AFERA DOZVOLE: Politički moćnici stopirali istragu!

Politika -
Postupak protiv Snežane Zeković, šefa kabineta ministra Mrkonjića, zaustavljen zbog političkog pritiska, tvrde u policiji

BEOGRAD - Anđeo ima anđela čuvara!Politički moćnici iz prethodne vlade izvršili su pritisak da se stopira policijska istraga protiv Snežane Zeković, nekadašnje šefice kabineta ministra Milutina Mrkonjića, osumnjičene za višemilionske malverzacije prilikom izdavanja međunarodnih transportnih dozvola, saznaje Kurir u vrhu policije. Policija je protiv Snežane Zeković, kako je Kurir juče objavio, pokrenula istragu još 2010. zbog sumnje da je pojedinim prevoznicima naplaćivala međunarodne transportne dozvole koje se inače dele besplatno.

Policija ju je čak i saslušala u kancelarijama Ministarstva za infrastrukturu zbog optužbi da je za izdavanje tih dozvola uzimala i po više hiljada evra i tako sebi protivpravno pribavila stotine hiljada evra. Kada su policijski inspektori odmakli u istrazi i došli do zanimljivih dokaza, stigla je, kako saznajemo, naredba da se obustavi rad na tom predmetu.

Do danas je čamio u fioci, gde je skupljao prašinu.- Dobro je što je Kurir otkrio šta se dešava s tim slučajem jer će sada istraga morati da se nastavi. Sve što ste objavili je tačno. Došli smo do ozbiljnih saznanja, to je teška korupcionaška afera u koju su, osim Anđela, uključeni mnogi političari, što direktno, što neposredno - priča za Kurir izvor iz policije. Potvrdu te informacije dobili smo i u vrhu MUP.

- SBPOK je rad na tom predmetu počeo još 2010, ali istraga je u jednom momentu stopirana zbog pritisaka moćnika iz tadašnje vlasti. Sada će biti nastavljena i vrlo brzo se očekuju rezultati. Opet će se raditi punom parom - navodi naš sagovornik. „Slučaj Zeković“ se, otkriva on, proverava u sklopu obimne akcije u kojoj se istražuju ne samo zloupotrebe za izdavanje dozvola za kamione već i malverzacije oko izgradnje puteva i infrastrukture.Zekovićeva je od 2008. do 2011. bila desna ruka ministra Mrkonjića, koji ju je iz milošte zvao Anđeo.

Kurir je juče objavio da je Zekovićeva držala „ključ“ za prodaju tri odsto dozvola za koje je kabinet ministra infrastrukture imao diskreciono pravo da ih dodeli bilo kome, ali je, navodno, prodavala i dozvole CEMT s kojima se u inostranstvo moglo ići neograničen broj puta. Prevoznici su nam potvrdili da su obične dozvole prodavali po ceni do 500 evra, a CEMT dozvole i do 10.000 evra.

Kako su kupovane dozvole1. Prevoznik podnese zahtev za međunarodnu transportnu dozvolu Ministarstvu za infrastrukturu 2. Zahtev stiže u kabinet ministra, gde ga prima šef kabineta Snežana Zeković 3. Zvanično nema slobodnih dozvola, ali ih imaju dve posredničke transportne firme koje sarađuju sa Zekovićevom 4. Te firme njoj nose keš u kabinet5. Posrednici potom prodaju dozvole prevoznicima koji ne mogu legalno da ih dobiju

Mrkonjić: Doviđenja

Treći dan zaredom ministar Milutin Mrkonjić odbija da komentariše rad svoje saradnice Snežane Zeković. On nije želeo da odgovori na pitanja Kurira.- Hvala na pozivu i doviđenja - bilo je sve što nam je rekao pre nego što je spustio slušalicu.Veljović bez komentaraDirektor policije Milorad Veljović juče nije bio dostupan da govori o tome ko je od političkih moćnika izvršio pritisak na policiju da obustavi istragu protiv saradnice Milutina Mrkonjića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track