Nikolić u Njujorku o Kosovu
Foto: Marina Lopicic

Ujedinjene nacije

Nikolić u Njujorku o Kosovu

Politika -
Tokom plenarnog zasedanja, od 25. septembra do 1. oktobra, predsednik Srbije sastaće se sa velikim brojem šefova država članica UN, ali i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovaće danas u Njujork gde će prisustvovati zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija i imati seriju bilaterlanih susreta vezanih uglavnom za Kosovo i Metohiju i ekonomska pitanja.

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić najavio je da će se Nikolić tokom plenarnog zasedanja - koje traje od 25. septembra do 1. oktobra - sastati sa velikim brojem šefova država članica UN, ali i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"U razgovoru sa Eštonovom sigurno će biti tema sveopšta saradnja Srbije sa EU, tekuća politička pitanja uključujući tu i politički proces između Beograda i Prišine", kazao je Đurić.

On je ukazao da je generalna Skupština UN "veliki sajam svetske politike" i odlična prilika da se radi na jačanju ugleda zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija ove godine ima zaista veliku čast da predsednik Srbije govori treći, a da istovremeno predstavnik Srbije Vuk Jeremić predsedava Generalnom skupštinom.

"Ako uzememo u obzir činjenicu da će biti veliki broj bilaterlanih susreta, da će govor predsednika Nikolića biti slušan sa velikom pažnjom od strane svih predstavnika međunarodne zajednice budući da će u tom trenutku u sali biti gotovo 190 šefova država ili vlada - možemo očekivati da pozicija Srbije bude do kraja i veoma ozbiljni saslušana i uzeta u obzir", ocenio je Đurić.

On je ukazao da dobro osimišljena i dobro planirana poseta omogućava otvaranje novih polja saradnje kako sa zemljama sa kojima dobri odnosi već postoje, tako i sa onim sa kojim ti odnosi iz različitih razloga nisu razvijeni.

"Očekujemo konkretne dobre rezultate za međunarodnu poziciju i samu zemlju. Ovo će predstavljati sjajnu šansu da otvorimo saradnju sa zemljama sa kojima nismo tako često u kontaktu i nećemo propustiti priliku da to uradimo", rekao je Đurić.

Plenarno zasedanje GS UN biće otvoreno u utorak, 25. septembra, i to će - po tradiciji - biti prilika da šefovi država i vlada zemalja članica UN iznesu svoja mišljenja o pitanjima od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Tema debate koju je odabrao predsedavajući Vuk Jeremić je rešavanje međunarodnih sporova mirnim putem.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun ocenio je da će plenarno zasedanje biti "jedno najprometnijih" do sada.

"To reflektuje burno vreme u kome živimo - vreme previranja i tranzicije", poručio je Ban Ki Mun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track