icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Poslanici o pudingu, vešticama, Rubikonu, babi i uštipcima?!

Skupština Srbije

Poslanici o pudingu, vešticama, Rubikonu, babi i uštipcima?!

Politika
U parlamentu se danas razvila debata o Vojvodini sa neobičnim metaforama

BEOGRAD - Pretres amanadmana na izmene Zakona o budžetskom sistemu, koje je predložila vojvođanska skupština, obeležila je polemika oko trošenja sredstava i položaja Vojvodine, u kojoj su se poslanici “pozivali” na recept za puding, prazne frižidere, uštipke, ali i simboliku prelaska reke Rubikon u starom Rimu.

Predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor je rekao da predloženi zakon predstavlja knjigu recepata koja propisuje kako i od čega se pravi puding i da je na bazi izmenjenog zakona u septembru promenjen recept na osnovu koga imamo puding u vidu budžeta za 2013. godinu.

“Kada sam rekao da je ovaj zakon knjiga recepata za pravljenje pudinga onda sam mislio na to da se kroz zakon praktično vidi kako se rastače ustavna garancija od sedam odsto namenjenih sredstava Vojvodini”, rekao je Pastor.

Pastor je naglasio da nije dobro stvaranje atmosfere “vijanja veštica”, a to što se Vojvodina preko Skupštine Srbije pojavljuje pred republičkim parlamentom jeste najbojli dokaz za to da se u okvirima sistema žele rešavati otvorena pitanja i problemi.

“Zašto mislim da je ovo važno? To je važno zbog toga što ovo pitanje lično doživljam u ustavno pravnom i zakonskom smislu kao pitanje Rubikona. Kao što je u rimsko vreme postojalo pravilo da legija ne može da pređe reku Rubikon, tako mislim da je u ovom smislu to pitanje poštovanja Ustava i vladavine prava sigurno jedno pitanje Rubikona i mislim da će se ovo pitanje kad-tad morati poštovati”, rekao je Pastor.

Poslanik D S S Dejan Mihajlov, međutim, smatra da poređenje sa Rubikonom i sa rimskim legijama i nije najadekvatnije u ovom slučaju.

“Taj Rubikon ste vi prešli kada ste doneli Zakon o nadležnosti Vojvodine i Statut Vojvodine koji nije u skladu sa Ustavom…Mi smo sada malo vratili na onu obalu Rubikona Statut Vojvodine i Zakon o nadelžnostima, zapravo Ustavni sud je vratio”, rekao je Mihajlov.

On je ocenio da u ovim situacijama svi zajedno “moramo da stojimo na jednoj obali i da situaciju i odnos Vojvodine i Srbije ne treba posmatrati preko nišana”, tvrdeći da jedan broj stranaka u pokrajini nameće da odnosi republičke i pokrajinske vlasti budu takvi “da se sada gledamo preko nišana”.

Pastor je objasnio da kada je govorio o Rubikonu nije mislio na Dunav, niti na Srbiju i Vojvodinu, već da je govorio u prenosnom smislu i sa aspekta ustavnosti i vladavine prava.

Naprednjaci su naglasili da se postavlja pitanje kako je Vojvodina praspolagala sredstvima koji su dobili iz budžeta.
“Ko o čemu baba o uštipcima, a niko ne pita babu da li ima brašna da te uštipke i napravi i podeli ravnomerno. Postavlja se pitanje kako je Vojvodina raspolagala sredstvima koja su dobili iz budžeta, a rekao bih da niste dobro i racionlnao potrošili novac”, rekao je poslanik SNS Vučeta Tošković.
On je ocenio da se novac u Vojvodini trošio prema volji vlasti u pokrajini i da su novac davali opstinama u kojima su bili u vlasti.
“Upropastili ste Razvojnu banku, Fond za kapitalna ulaganja, šta da vam još damo da upropastite, a da bude u superiornijem položaju u odnosu na ostatak Srbije”, rekao je Tošković.
D S S je izneo stav da vlast u Vojvodini “nemilice” troši novac građana u cilju stvaranja ambijenta koji vodi ka tome da Vojvodina dobije atribute nezavisnosti, kao i da vlast u toj pokrajini mora da bude svesna i da snosi odgovornost za ono što je radila prethodnih godina.
U debatu se uključila i poslanica URS Ana Novković koja je naglasila da je lako napraviti puding i tortu na tri sprata ako imate sastojaka i da to zna svaka domaćica, ali da je ova vlada naišla na prazan frižider.
Liberal Bojan Đurić je reagujući na navode poslanika JS Petra Petrovića da nema uslova da se u ovom trenutku poštuje ustavna obaveza, rekao da Ustav ne mogu da poštuju oni koji su ga “doneli na silu tako što se na referendumu glasalo dva dana”.
“Između subote i nedelje je koza čuvala kupus”, rekao je Đurić aludirajući na listiće za glasanje na referendumu.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...