icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Uništavaju Dačića, ali prava meta je Vučić!

INTERVJU: Tihomir Trišić, glavni urednik nedeljnika Akter

Uništavaju Dačića, ali prava meta je Vučić!

Politika
Kad se udruže medijski uticaj Đilasa i obaveštajno-bezbednosni podaci Miodraga Rakića, dobija se objektivna, realna pretnja po ustavni poredak Srbije i njenu nacionalnu bezbednost

BEOGRAD - Opasne igre.
Nedeljnik Akter otvorio je protekle nedelje pitanje aktuelne uloge u društveno-političkim procesima nekadašnjeg šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti i sadašnjeg potpredsednika DS Miodraga Rakića. Kako kaže u razgovoru za Kurir Tihomir Trišić, glavni urednik Aktera, Rakićeva igra je „prljava po karakteru i metodologiji, lična i stranačka po pozadini interesa koji ga pokreću, a opasna po stabilnost sadašnje vlade i štetna po državne interese Srbije“.

Da li to znači da je Dačić žrtva Đilasove i Rakićeve kampanje s ciljem da se sruši Vlada?

- Situacija je kompleksnija. Ivica Dačić mora da, u saradnji s nadležnim bezbednosnim i pravosudnim institucijama, raščisti detaljno tu priču o susretima s pripadnicima klana Darka Šarića tokom 2008-2009. godine. Mora da se u nadležnim institucijama sistema razjasni zašto se susreo s tim ljudima, kao i da se razjasni zašto to Rakić nije raščistio u protekle četiri godine. To mu je bila i zakonska obaveza, s obzirom na položaj na kojem se nalazio, a danas zloupotrebljava službene podatke i obaveštajno-bezbednosna saznanja koja je stekao na položaju šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti kako bi putem medijske akcije, selektivnim i iskrivljenim interpretacijama obaveštajnih podataka, uništio Dačića, a samim tim proizveo i pad Vlade.

Zašto Rakić nije pokrenuo odgovarajuće aktivnosti još 2008-2009?

- Po mom mišljenju, zarad opstanka na vlasti koalicije DS-SPS i vlade Mirka Cvetkovićeva do kraja mandata, a istovremeno je koristio ta saznanja kao svojevrstan ucenjivački kapacitet prema koalicionom partneru. Problem je što je takav pristup Miodraga Rakića politički nekorektan, profesionalno i bezbednosno amaterski, a sa stanovišta zakonitosti nelegalan i opasan po demokratsko ustrojstvo i interese nacionalne bezbednosti Srbije.

♦ Kako?

- Tako što su tim istim podacima, sem Rakića, raspolagali i klan Darka Šarića i neke strane obaveštajne službe. Izostankom odgovarajućeg i momentalnog procesuiranja i raščišćavanja odnosa lica iz vrha SPS i klana Darka Šarića svi oni, uključujući i Dačića kao ministra policije, potencijalno su bili izloženi „ucenjivačkom“ kapacitetu svih ovih godina. Biću precizan, izostanak odgovarajućeg i pravovremenog reagovanja prvenstveno prema svim licima iz državnog aparata koja su imala veze ili kontakte s klanom Darka Šarića propust je Rakića, koji je ugrozio nacionalnu bezbednost Srbije.

♦ Objasnite kako se to odražava na državu.

- Ucenjeni državni funkcioneri, pogotovo oni najviši, kompromitujućim podacima mogu se prinuditi i na čin veleizdaje ako je reč o stranim obaveštajno-bezbednosnim službama kao ucenjivačima. Ako je posredi kriminalni klan, on tom ucenom može da pribavi kriminalnu podršku, a ako je reč o političkim rivalima kao ucenjivačima, svakako je reč o posledici koja potire demokratski i pravni poredak Srbije. Dakle, kontraobaveštajna zaštita visokih državnih funkcionera nije funkcionisala i za to je odgovoran Miodrag Rakić.

♦ Da li će odgovarati za to?

- To morate pitati nekog drugog. Javno kompromitovanje Dačića i kroz tu akciju obaranje Vlade nije konačan cilj ove političke, obaveštajno-bezbednosne i medijske akcije. Strateški ciljevi ove akcije su zapravo ministar odbrane Aleksandar Vučić i predsednik Nikolić.

♦ Zbog čega oni?

- Pretpostavljam da će njihova kontraobaveštajna zaštita i nadležne državne institucije kojima je to posao pravovremeno preduzeti odgovarajuće operativne i zakonske aktivnosti prema svim licima koja od Srbije prave Bejrut korišćenjem brutalne metodologije u političkoj borbi, rušeći pritom institucije, demokratski poredak i ugrožavajući trenutno dva vrlo važna državna procesa i interesa Srbije - evrointegracije i pregovore s Kosovom.

♦ Na šta mislite kad kažete da su zapravo mete Rakićeve i Đilasove akcije Vučić i Nikolić, a ne Dačić?

- Nije na meni da to obrazlažem, niti je to ovog časa javni i državni interes. Sačekajmo još malo, neko će već građanima Srbije odgovoriti na vaše pitanje.

Trišić tvrdi da ds pokušava da sruši vlast Dačića i Vučića
Trišić tvrdi da ds pokušava da sruši vlast Dačića i Vučića

Dragan Đilas da otkaže Rakićeve „usluge“

♦ Šta je izlaz iz ove krize?
- Apelovao bih, pre svega, na Đilasa da svede političku borbu u regularne tokove i otkaže protivpravne obaveštajno bezbednosne „usluge“ Rakića. Institucije sistema pozivam da profesionalno i hrabro obavljaju svoj posao, ne osvrćući se na partijske relacije i lične interese istaknutih pojedinaca. Državni vrh bi što pre trebalo da ovlada institucijama, kako bi političke i društvene konflikte počeli kao narod da razrešavamo u skladu sa zakonskim standardima - u institucijama sistema, a ne po medijima i društvenom blatu.
♦ Zaista mislite da apel može biti izlaz iz ove krize?
- Pametnima je dovoljan i apel, a u ovoj temi glupih aktera nema, ima samo bezobzirnih.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...