PRAVDA DS: Miškovića od hapšenja štitio Đilas?!

Selektivno

PRAVDA DS: Miškovića od hapšenja štitio Đilas?!

Politika -
Vlast DS intenzivno radila na samo tri predmeta, a pod tepih su gurnute sve istrage koje su vodile ka funkcionerima DS

BEOGRAD - Radili šta su i kako hteli.Za vreme vladavine DS, od 2008. do 2012. godine u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal radilo se na svega tri predmeta, dok je danas otvoreno između 30 i 40 istraga.Demokrate su, naime, sprovodile selektivnu pravdu, pa su tako zatvor izbegli svi oni koji su imali političke i ekonomske odnose sa DS.Podaci zataškivaniPrimera radi, policija je i tada imala podatke o sumnjivim poslovima Miroslava Mišković i vlasnika „Nibens grupe“ Mila Đuraškovića, ali taj krak istrage nije dalje razrađivan.- Sumnja se da je to bilo zbog Miškovićevih bliskih veza sa tadašnjim zamenikom predsednika DS, a sadašnjim predsednikom Draganom Đilasom. Preciznije, Mišković i Đilas imali su zajednička ulaganja u dnevnom listu Pres i višestruko su poslovno povezani, a Đilasova „Dajrekt medija“ zastupa gotovo sve Miškovićeve firme. Đilas se, inače, sprema da ponovo otvori dnevne novine, možda opet u dosluhu sa Miškovićem - kaže izvor Kurira i dodaje da je Đurašković kasnije uhapšen zbog sumnje da je sa još sedmoro saradnika oštetio FAM iz Kruševca za 32 miliona evra. Hapšenjem vlasnika „Nibens grupe“ trebalo je da bude zadovoljena pravda, dok je dalja istraga oko putarskih firmi skrajnuta. Mišković bi zbog malverzacija sa privatizacijom putarskih preduzeća i izvlačenja para iz njih na taj način bio oslobođen odgovornosti.U fioci su isto tako čamili slučajevi „Nuba investa“, odnosno malverzacije tadašnjeg ministra za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Olivera Dulića, koga je zbog zasluga Đilas kasnije i koptirao u predsedništvo DS. Prašinu je sakupljao i dosije „Azotara“, a u tu aferu bio je umešan nekadašnji ministar poljoprivrede Saša Dragin. Takođe, i Agrobanka, gde su kolo vodili prijatelji i saradnici premijera Mirka Cvetkovića Zvonko Nikezić i njegov sin Dušan. Svi oni su došli na red tek po promeni vlasti!I ministar građevinarstva Velimir Ilić potvrđuje da je bivša vlast hapsila selektivno.- Miodrag Rakić je izgubio izbore, a bio je bog i batina u prošloj vlasti. Koga je hteo proganjao je, hapsio, oslobađao... Čak mu je i Boris Tadić bio marioneta. Stub cele vlasti u prošlom sistemu bio je Miki Rakić - kaže Ilić.Izbori važniAnalitičar Đorđe Vukadinović kaže da nema nikakve sumnje da je prethodna vlast sprovodila selektivnu pravdu.Radili su na nekim slučajevima, ali su ih većinu urali pod tepih - kaže Vukadinović. On dodaje da ova vlast pokazuje želju da se izbori sa ovom pošasti, ali da i dalje postoji dilema da li će izgurati do kraja.- Nova vlast je ozbiljnije krenula da rešava ovaj problem, ali za sada se samo istražuju slučajevi u koje su umešani njihovi protivnici. Ako nestanu i pred slučajevima u koje su umešani njihovi prijatelji i finansijeri, onda će dokazati da su ozbiljni - kaže Vukadinović.

Snimak iz avionaPotpredsednica „Delta holdinga“ Jelena Krstović objavila je na Tviteru fotografiju koja je dokaz povezanosti vlasnika Miškovića sa Đilasom. Na fotografiji vidi se beležnica sa sledećim, rukom ispisanim navodima: „D. Đilas, 1. Pres - poslovanje, nova firma, ljudi, štamparija, kredit“ i datumom 23.8.2012.

Tajni sastanak u „Delti“Tesna veza Miškovića i Đilasa videla se i u oktobru, kada je gradonačelnik Beograda otišao „na noge“ vlasniku „Delte“. Njih dvojica sastali se su u strogoj tajnosti u prostorijama „Delte“ na Novom Beogradu, a usnimio ih je Kurirov paparaco.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track