ADVOKAT BILJIĆ: Kornica ispitivali četiri sata samo o Vučiću
Foto: Marina Lopičić

Branilac Aleksandra Kornica o saslušanju

ADVOKAT BILJIĆ: Kornica ispitivali četiri sata samo o Vučiću

Politika -
Bivši direktor Kurira krivično goni Vučićevića i Dragića, a u policiji saslušavan samo o premijeru, kog i ne optužuje za krivična dela

BEOGRAD - Aleksandar Kornic, bivši direktor Kurira, koji je podneo krivičnu prijavu protiv urednika i direktora Informera Dragana J. Vučićevića i Damira Dragića, tokom četvoročasovnog saslušanja u policiji nijednom nije upitan o detaljima iz prijave, nego je samo ispitivan o jednoj rečenici u kojoj spominje premijera Srbije Aleksandra Vučića.To za Kurir kaže Kornicov advokat Vojin Biljić.Vrteli isto pitanje- Neshvatljivo je da se naredba tužioca, koja se odnosi na prikupljanje podataka po prijavi protiv Vučićevića i Dragića, odnosi samo na jednu rečenicu o Vučiću, a ne na čitav sadržaj. Kornic je prijavu podneo protiv dvojice pomenutih i ni u jednom delu iste nije optužio predsednika Vlade Vučića za neku nedozvoljenu ili kažnjivu radnju. On je samo izneo jedan podatak koji ni na jedan način ne dovodi Vučića u vezu sa izvršenjem nekog dela. Zato sam se začudio što je to bio predmet čitavog saslušanja. Uopšte mi nije jasno ovakvo postupanje po prijavi - kaže Biljić i dodaje da bivšem direktoru Kurira nije ni bilo dozvoljeno da govori o Vučićeviću i Dragiću iako su oni jedini obuhvaćeni krivičnom prijavom koju je Kornic podneo. Inspektori su, kako kaže, sve vreme ispitivali Kornica o Vučiću.Advokat kaže i da su policajci pokušali da nateraju Kornica na poligraf. Biljić takođe smatra i da je nedopustivo što se u trenutku Kornicovog davanja iskaza u policiji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pojavio u medijima s tvrdnjama da je bivši direktor Kurira odbio poligraf.- To nije tačno jer Kornic i ne može da se poligrafski testira zato što ima astmu, a za to je doneo i potvrdu. Mi smo se protivili poligrafu jer imamo pravo na to, ali je to u Stefanovićevoj izjavi iskorišćeno u negativnom kontekstu - navodi Biljić.On naglašava da je neshvatljiv i način na koji su najviši državni službenici u nedelju komentarisali ceo slučaj.Kornic podnosi prijavu- Bilo je istupanja pojedinih visokih državnih funkcionera, a tu pre svega mislim na ministra zdravlja Zlatibora Lončara, kojim su ozbiljno povređena Kornicova osnovna ljudska prava. Povređeno je pravo na privatnost, ali ima i elemenata koji su u suprotnosti sa Ustavom, ali i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Tim povodom će Kornic pokrenuti odgovarajući postupak - kaže Biljić.Inače, Kornic je pre nekoliko dana, zbog osećaja ugroženosti, zatražio od države fizičku zaštitu, ali nikakav odgovor nije dobio.

Neshvatljiv potez tužiocaPRIMORAN NA TOKSIKOLOŠKU ANALIZUAdvokat Biljić kaže da je sporno i to što je Kornic, nakon davanja iskaza u policiji, bio prinuđen da ode na toksikološku analizu. To je učinjeno za potrebe njemu nepoznatog predmeta:- Neshvatljiva je ta naredba tužioca, ali Kornic je to morao da uradi. Zahtevao sam da tom prilikom ne budu prisutni policijski službenici jer je on slobodan čovek. Međutim, na VMA su ga sačekala četiri policijska službenika. I ovo kršenje prava na privatnost i ljudskih prava biće predmet još jednog postupka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track