TRAŽE RAT! ALBANCI HOĆE DA OTMU NIŠ: Prete, a EU ćuti
Foto: Fonet, Zorana Jevtić, Profimedia

Albanski lideri skovali mučki plan

TRAŽE RAT! ALBANCI HOĆE DA OTMU NIŠ: Prete, a EU ćuti

Politika -

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju u bezumnim pretnjama poručio Srbima da budu zahvalni što Albanci ne traže i Niš i da pored Kosova Albanija treba pa pripoji i Preševo

Jonuz Musliju, predsednik Skupštine opštine Bujanovac, izjavio je da projektu „velike Albanije“ treba da se pripoji i Preševo! On u svojim bezumnim pretnjama otišao je korak dalje i poručio Srbima da budu zahvalni što Albanci ne traže i Niš! Šef srpske diplomatije Ivica Dačić mu poručuje da Srbiju takve pretnje ne plaše!Musliju je u izjavi za agenciju Preševa Jon potvrdio da u potpunosti podržava politiku zvanične Tirane i Kosova o stvaranju „velike Albanije“.- Bez Niša, ovo nije „velika Albanija“, i Srbija čak treba da nam bude zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i Preševske doline. Unija Albanije sa Kosovom bez Preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa besmislena je. Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to deo Albanije u koji ne treba dirati - rekao je Musliju i nastavio:- Rama i Tači imaju moralnu obavezu da u spajanje uključe i istočno Kosovo. A ako se to ne dogodi, to će biti nacionalna izdaja. Preševo, Medveđa i Bujanovac su sastavni deo države Kosovo, od koje su nasilno odvojeni. Zato smo vodili naš oslobodilački rat. Ovaj cilj postoji zapisan u srcima i duhu albanskog naroda. To je potvrđeno 1. i 2. marta 1992. godine i mi nemamo pravo da odustanemo od nečeg za šta su se žrtvovali pripadnici OVPBM - rekao je na kraju koristeći ratnu retoriku Musliju.Prvi čovek srpske diplomatije za Kurir odgovara da koordinisane izjave Rame, Tačija i Muslijua pokazuju da je „velika Albanija“ cilj svih Albanca.- Musliju je tome pridodao i Niš, sutra će i Skoplje, Ulcinj, Epir... Albanski političari postaju glavna pretnja miru stabilnosti na Balkanu i Evropi. Albanci bi trebalo da dobro odmeravaju svoje reči jer nema na međunarodnoj sceni više njihovih zaštitnika koji su bombardovali Srbiju kako bi Kosovo oteli Srbiji. To se više nikad neće ponoviti. Srbija nikog ne provocira, ali se nikoga i ne plaši. Hoće li EU, SAD, Velika Britanija progovoriti? Ako to ne učine i ovoga puta, kad je „velika Albanija“ stigla do Niša, biće direktno odgovorni za posledice. Srećom, sve je ovo samo pusti san. Ali iskustvo nas uči koliko je kratak put od snova do košmara - rekao je Dačić.Podsetimo, u prethodna dva dana Rama i Tači dali su istovetne izjave da će, ukoliko ne postanu članica EU, sjediniti Albaniju i Kosovo i tako ostvariti svoji vekovni san o „velikoj Albaniji“.

Ditmir Bušati, šef albanske diplomatijeALBANIJA BEDEM RUSKOM UTICAJUAlbanski šef diplomatije Ditmir Bušati tvrdi da je Albanija bedem ruskom uticaju na zemlje bivše SFRJ. Na pitanje da li ujedinjenje Kosova i Albanije znači početak formiranje „velike Albanije“, Bušati kaže:- Albanija ima odlično strateško partnerstvo s Kosovom.

Rasim LjajićPANDORINA KUTIJAPotpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže da je ideja Albanaca suluda.- Suludo je komentarisati utopističke projekte. To je čisto gubljenje vremena, jer danas ne postoji niko u svetu ko bi mogao da stane iza takvog projekta. Takva promena granica otvorila bi Pandorinu kutiju - kaže Ljajić.Na pitanje o funkciji s koje Musliju govori, Ljajić kaže:- Najbolja reakcija je da se potpuno ignoriše.

Nišlije o izjavi MuslijuaMilan Lapčević (47), mašinski inženjer NE POPUSTITI NI MILIMETARMislim da će priča o Nišu kao delu Albanije uvek ostati samo njihova lepa želja. Ne sumnjam da ova izjava Muslijua predstavlja i stav Albanije, a svi smo svedoci da ova država ima teritorijalne aspiracije prema svojim susedima. To treba shvatiti vrlo ozbiljno i ne sme im se popustiti ni milimetar, ni na Kosovu a kamoli ka Preševskoj dolini. Treba ih zaustaviti, a nikako im graditi auto-puteve i povezivati ih sa Srbijom.Nebojša Petković (55), penzionisani policajacTREBA GA UHAPSITIMuslijua zbog ovakve izjave treba odmah uhapsiti jer to što je kazao predstavlja krivično delo povrede teritorijalnog suvereniteta, za koje je propisana kazna zatvora od tri do petnaest godina. Konkretno, kao Nišlija uopšte se ne brinem zbog ove njegove izjave, smatram da je ta ideja smešna i neostvariva jer Albanci nikada ni na koji način nisu bili deo Niša. Njihov broj je uvek bio na nivou statističke greške, a ni istorijski ništa nisu imali sa ovim prostorima.Miša Milojević, (47) pravnik PITAJU SE VELIKE SILEMislim da je ovo krajnje neozbiljna izjava i sada i za budućnost. Niš nikada neće moći da bude deo „velike Albanije“. Razumem da oni to žele jer oni pokušavaju na sve načine da uzmu tuđe teritorije. Iz tog razloga mislim da bi države koje ugrožavaju, Srbija, Grčka i Makedonija morale da se obrate velikim silama i traže da se one izjasne, jer Niš će postati njihov samo ako to odluče te iste velike sile.M. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track