ALEKSANDAR ČEPURIN: Ako ne uništimo Islamsku državu, ona će doći na Balkan
Foto: Aleksandar Jovanovic

Moskva se brani u Siriji

ALEKSANDAR ČEPURIN: Ako ne uništimo Islamsku državu, ona će doći na Balkan

Politika -
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da džihadistička Islamska država mora biti uništena u Siriji jer će u suprotnom doći na Balkan, Kavkaz i sve delove sveta gde žive muslimani

Aleksandar Čeputin je na skupu "Legalna akcija Rusije u Siriji i njen geopolitički uticaj na Balkan" upozorio da će, ukoliko se ne uspostavi antiteroristička koalicija, Islamska država postati realnost svih.

"Ili ćemo da čekamo da oni dođu ili da se ujedinimo. Oni će se vraćati u region iz kojeg su došli. Rusija je u tome sa Rimom, Parizom i Beogradom prirodni partner", istakao je Čepurin.

On je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin izdao naredbu da Rusija sarađuje sa francuskom mornaricom i ukazao na važnost saradnje za Evropu, od Lisabona do Urala, kao i na uspostavljanje ispravnih mehanizama odbrane.

"Sasvim je jasno da mi samo avionima nećemo neutralisati Islamsku državu i da moramo videti koji su najbolji mehanizmi", rekao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, problem Sirije može biti otklonjen rešavanjem četiri ključna pitanja - utvrđivanjem identiteta i kažnjavanjem fizičkih lica iz 40 zemalja koje finansiraju Islamsku državu, te utvrđivanjem ko naoružava borce te organizacije, ko od njih kupuje naftu i ko kupuje muzejske vrednosti koje su opljačkali teroristi.

"Bez SAD, Turske, Engleske i Saudijske Arabije ovaj problem neće biti rešen", naglasio je Čepurin, dodavši da će Rusija ostati u Siriji jer je svesna da se tamo brani Moskva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track