Aleksandar Vučić:  Srbija ima apsolutnu podršku i razumevanje Finske!
Foto: Tanjug

Uspešna poseta

Aleksandar Vučić: Srbija ima apsolutnu podršku i razumevanje Finske!

Politika -
Finska apsolutno podržava Srbiju i ne krije to, oni su za to da se uvek otvore poglavlja i uvek pomažu našu zemlju. Dobili smo značajnu pomoć od njih i posle poplava, sve veći broj biznismena dolazi u Srbiju, rekao je Vučić
1 / 5 Foto: Tanjug

HELSINKI - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Helsinkiju da bi Srbija želela da, poput Finske, teškim radom dođe do dobrih rezultata i pozvao investitore iz te zemlje da u što većem broju ulažu u Srbiju. Vučić je u Helsinkiju razgovarao sa predsednikom Vlade te zemlje Aleksanderom Stubom o putu Srbije ka Evropskoj uniji, predsedavanju OEBS-ou, odnosima u regionu i situaciji u Ukrajini, a njegovi domaćini izrazili su nadu da će Srbija što pre otvoriti pregovaračka poglavlja i nastaviti put ka EU.

"Srbija je veoma važna zemlja u regionu Zapadnog Balkana i zbog procesa pridruženja, predsedavanja OEBS-om, kao i zbog dobrih odnosa koje ima sa drugim zemljama", primetio je finski premijer.

Vučić i Stub
Vučić i Stub

Stub je rekao da na procese koji se tiču otvaranja pregovora ne može da utiče, ali da Finska podržava proces proširenja Unije i da se nada da će poglavlja biti otvorena što pre.Vučić je naglasio da Srbija prvo mora da završi sve svoje obaveze i dodao:"Nadam se da će poglavlja biti otvorena uskoro, ali mi to ne radimo zbog poglavlja, već zbog Srbije i njene bolje budućnosti.""Voleli bismo da budemo kao Finska. Da teškim radom dođemo do dobrih rezultata", istakao je srpski premijer.U centru pažnje bila su ipak ekonomska pitanja, bilateralna saradnja, ekonomska razmena dve zemlje, koja je u porastu, kao i plan za dovođenje većeg broja finskih investitora u Srbiju.Te teme, uz reformske mere koje naša zemlja preduzima, mogućnost dovođenja većeg broja finskih kompanija, kao i politička situacija u Evropi, bile su na stolu i u Vučićevom susretu sa predsednikom Finske Sauli Ninistom, kojem se predsednik srpske vlade zahvalio na podršci Finske evropskom putu Srbije i na donaciji našoj zemlji tokom majskih poplava.

Oni su razgovarali su i o srpskom predsedavanju OEBS-om i neophodnosti reševanja problema u Ukrajini mirnim putem.Predsednik Vlade Srbije učestvovao je i na biznis forumu u organizaciji finske nacionalne agencije Finpro, koja predstavlja 550 kompanija te zemlje.Vučić je informisao finske investitore o reformskom procesu i ekonomskoj situaciji, i pozvao ih da u što većem broju dođu i ulažu u Srbiju."Ne tražimo milostinju, reforme smo započeli sami, bez pritisaka spolja, jer želimo da budemo moderna, ekonomski stabilna, evropska zemlja. Mi želimo zdravu ekonomiju i težak rad", istakao je premijer Srbije.Na forumu je govorio i finski ambasador u Srbiji Peka Orpana, istakavši da finske kompanije povećavaju učešće na srpskom tržištu i da reformski proces, koji sprovodi srpska vlada, donosi konkretne rezultate i poboljšava investicionu klimu, što Srbiju čini konkurentnim tržištem."Srpska vlada i institucije voljne su da daju podršku finskim kompanijama i zato je dobro da ne oklevate, već da odmah počnete da istražujete srpsko tržište", naglasio je Orpana.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija sada u fazi kada treba da bude dobar domaćin, da reformiše svoje institucije i da stranim investitorima stvori dobru i sigurnu investicionu klimu.Predsednik Vlade sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Finske Erkijem Tuomiojom, koji je ocenio da se Srbija promenila nabolje."Bilateralni odnosi su odlični i tako ih i dalje treba razvijati", istakao je Tuomioja.

Finska apsolutno podržava Srbiju

Vučić je izjavio da Finska apsolutno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, kao i da sve veći broj finskih investitora dolazi u našu zemlju. "Finska apsolutno podržava Srbiju i ne krije to, oni su za to da se uvek otvore poglavlja i uvek pomažu našu zemlju. Dobili smo značajnu pomoć od njih i posle poplava, sve veći broj biznismena dolazi u Srbiju", rekao je Vučić novinarima u Helsinkiju.On je dodao da je sa finskim zvaničnicima razgovarao o evropskom putu Srbije, dolasku finskih investitora, ekonomskim reformama, ali i o svetskim temama - Rusiji, Grčkoj, Ukrajini, i primetio da je biznis forum takođe velika stvar za Srbiju.Upitan kako ocenjuje izjavu finskog premijera Aleksandra Stuba da je Srbija strateški partner te zemlje, Vučić je rekao da se nada da to poverenje neće biti iznevereno."Dobra je stvar kad vas skandinavski narodi podržavaju. Oni imaju veliki ugled i te protestantske zemlje se ne odlučuju lako da neku zemlju podrže. Ali kad to učine, to je velika podrška i pomoć i to znači da ste je zaslužili", rekao je Vučić.

Vučić sa predsednikom Finske Sauli Ninistom
Vučić sa predsednikom Finske Sauli Ninistom

Premijer je, upitan kad će biti otvorena poglavlja u pregovorima sa EU, rekao da će ove godine sigurno biti otvoreno nekoliko poglavlja, ali nije mogao da precizira kad, navodeći da to očigledno zavisi i od nastavka dijaloga sa Prištinom. "Mi nikoga ne molimo, naš posao je da uradimo šta možemo, ali očigledno da to zavisi od razgovora u vezi sa Kosovom. Nastavićemo ih 9. februara, a drugi će da donose odluku kad će poglavlja da budu otovrena", rekao je Vučić. Premijer je rekao da su pregovori sa kompanijom "Sisu" o FAP-u pri kraju, te da očekuje da u roku od dva meseca budu završene sve procedure i da prvi kamion iz pribojske fabrike izađe do kraja godine.Vučić je dodao i da sa finskim zvaničnicima deli iste stavove o tome da samo teške mere u državi mogu da dovedu do najboljih rezultata."Finci su veoma bliski sa Nemačkom, premijer je veoma blizak sa Angelom Merkel tako da i tu delimo zajedničko mišljenje i stavove kako da idemo u budućnost", zaključio je Vučić.

Posetom fabrici kamiona Vučić završio posetu Finskoj

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Helsinkiju prezentaciji modela SISU kamiona koji će se proizvoditi u fabrici FAP u Priboju u prvoj polovini ove godine.

Na sastanku, nakon prezentacije, razgovarali su o detaljima proizvodne linije i proizvodnog procesa, kao i o modernom procesu proizvodnje, koji će uvesti u fabriku FAP. Ovim premijer Vučić završava posetu Republici Finskoj.

On je naglasio da se Srbija promenila nabolje i čestitao premijeru Vučiću na tome, kao i na preuzimanju predsedavanja OEBS-om."Finska podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji. Kada smo mi pristupili nismo želeli da za sobom zatvorimo vrata, zato se danas radujemo vašem napretku", naglasio je finski ministar spoljnih poslova.Premijer Vučić je zahvalio na konstantnoj podršci Finske evropskim integracijama naše zemlje, kao i na pomoći koju je finska vlada uputila tokom majskih poplava.

Razgovarali su i o odnosima u regionu i mogućnosti dolaska većeg broja finskih investitora u Srbiju. "Želimo više investitora iz Finske da bi na njihovom primeru učili kako se teškim radom postižu dobri rezultati", zaključio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track