ALEKSANDRA JERKOV: Vlast ne shvata šta je uloga javnog servisa
Foto: Dragana Udovičić

Reakcija povodom smena na RTV

ALEKSANDRA JERKOV: Vlast ne shvata šta je uloga javnog servisa

Politika -

Smena svih urednika u informativnoj redakciji RTV još jednom potvrđuje ono što je svima već odavno jasno - vlast sprovodi političko nasilje, navodi se u izjavi portparolke DS Aleksandre Jerkov

Demokratska stranka (DS) optužila je vlast, povodom smene urednika u informativnoj redakciji RTV, da sprovodi političko nasilje u medijima.

"Smena svih urednika u informativnoj redakciji RTV još jednom potvrđuje ono što je svima već odavno jasno - vlast sprovodi političko nasilje, bez obzira na to da li se ono ogleda u smenama 'nepodobnih' i 'neposlušnih', kroz medijsku satanizaciju svakoga ko drugačije misli, ili kroz stvarno fizičko nasilje, fantomke, divljanje bagerima po centru Beograda i policiju koja ne reaguje na pozive svojih vezanih građana", navodi se u izjavi portparolke DS Aleksandre Jerkov.

Jerkov je navela da su događaji na RTV samo nastavak nasilja koji se već neko vreme sprovodi u medijima.

"Besramni napadi na novinarku RTS-a Jelenu Obućinu, manipulacije i kršenja zakona prilikom izbora članova REM-a da bi se sprečilo da u ovo telo bude izabran makar ijedan član kog nije predložila Srpska napredna stranka nastavljaju se kroz ovo nasilje na RTV koja je bila kritična prema svima, što i jeste uloga javnog servisa", dodala je Jerkov.

Ona je ocenila da vlast očigledno ne shvata šta je uloga javnog servisa i da smatra da mediji moraju njima da služe, da novinari moraju njih da hvale, a da svako ko stoji na putu takvoj slici mora da bude sklonjen, izložen progonu i uvredama ili smenjen.

"Njihova je želja da iskorene svaku šansu da se u ovoj zemlji živi normalno. Na nama je da to ne dozvolimo", dodala je Jerkov.

Podsetimo, novinarska udruženja u Srbiji su reagovala na iznenadne smene u Radio-televiziji Vojvodine i apelovala na reakciju nadležnih organa i u zemlji i u insotranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track