Ambasador Nemačke Vilhelm: Nikad bolji odnosi Srbije i Nemačke!
Foto: Marina Lopicic

Napredak saradnje na svim poljima

Ambasador Nemačke Vilhelm: Nikad bolji odnosi Srbije i Nemačke!

Politika -
Na srpskom tržištu trenutno posluje 370 velikih nemačkih firmi a predstojeći dolazak "velikana privrede" Lidla i Tenisa pokazuje da Srbija postaje atraktivna, izjavio nemački ambasador

Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke nikada nisu bili tako dobri kao sada, uključujući i privrednu saradnju, izjavio je nemački ambasador Hajnc Vilhelm, navodeći da je za Nemačku Srbija ključna zemlja zapadnog Balkana koja ima podršku na putu ka EU.

On je na 44. klubu lobista u Privrednoj komori Beograda rekao da, nažalost, Nemačka više nije prvi trgovinski partner Srbije, jer ju je prestigla Italija, zbog dolaska Fijata u Kragujevac. Uprkos tome, naveo je, vrednost razmene dve zemlje iznosi oko 3,2 milijarde evra i beleži trend stabilnog rasta, za koji se očekuje da će iznositi pet odsto godišnje.

Napomenuo je da na srpskom tržištu trenutno posluje 370 velikih nemačkih firmi i da predstojeći dolazak "velikana privrede" Lidla i Tenisa pokazuje da Srbija postaje atraktivna. On je preneo da nemačke firme u Srbiji smatraju da je birokratija možda prespora, ali i da je donet veliki broj pristojnih zakona, kao što je Zakon o radu, za koji ocenjuju da je apsolutno dobar.

Vilhelm je naglasio da je saradnja Srbije i Nemačke napredovala u svim poljima, politici, ekonomskim odnosima, kulturnim i ličnim vezama."Biću neskroman, uz naše zalaganje i dobru saradnju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je naš odličan partner, u Nemačkoj vidi uzor, i nama se obraća za puno saveta, jako smo napredovali u svim poljima", rekao je Vilhelm.

Srbija ima pozitivnu ulogu u regionu poslednjih nekoliko godina, rekao je Vilhelm navodeći da predstojeća poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji znači priznanje za zalaganje Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track