ANA BRNABIĆ: Nije tačno da je u birački spisak upisano 800.000 građana više
Foto: Fonet/Imre Sabo

Demanti

ANA BRNABIĆ: Nije tačno da je u birački spisak upisano 800.000 građana više

Politika -

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je izjavila da nije tačno da je u birački spisak upisano oko 800.000 građana više.

Brnabićeva je odgovarajući na pitanja novinara rekla da će to ministarstvo danas objaviti zvanično objašnjenje, "jer nije dobro za državu da se licitira sa biračkim spiskom".

"Ne znam kako bih to prokomentarisala, to nije tačno. Mislim da se to gleda prilično paušalno. Nije relevantno porediti popis stanovništva i jedinstveni birački spisak", rekla je ona.

Kako kaže, birački spisak ima nedostatke i oni su uglavnom zato što se pre 2012, kada je donet Zakon o jedinstvenom biračkom spisku, on vodio na lokalu.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Tako da su i te greške sa lokala, koje su tada bile, prenete u jedinstven birački spisak, a koji se otada ažurira. Trenutno, kakav god bio, on jeste najbolje ažuriran od bilo kog u prethodnom periodu", navela je Brnabićeva.

Što se tiče glasova u dijaspori, dodaje, ti građani se prijavljuju ako žele da glasaju, a ako ne postoji dovoljan broj birača onda se, nažalost, ne otvara to biračko mesto.

"Tako je uvek bilo i tu imate određen broj birača, odnosno diskrepancu između biračkog spiska, popisa i onog koliko ljudi je izašlo da glasa. Tako da mi se čini da se porede neke stvari koje su neuporedive", naglasila je Brnabićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track