ANJA FILIMONOVA: Referendum u RS je instrument za očuvanje srpskog naroda
Foto: Medija Centar Beograd

Mišljenje

ANJA FILIMONOVA: Referendum u RS je instrument za očuvanje srpskog naroda

Politika -
Anja Filimonova, glavni i odgovorni urednik moskovskog Fonda strateške kulture, rekla je da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH instrument za očuvanje srpskog naroda i da ne postoje nikakve međunarodne odredbe koje bi mogle da ga spreče ili zabrane

Filomonova je na otvaranju međunarodnog skupa "Sud i Tužilaštvo u kontekstu /de/stabilizacije Republike Srpske" u Medija centru u Beogradu rekla da je referendum veoma važna stvar za Zapad, zato što je Zapad formirao sistem protektorata različitog stepena potčinjenosti na Balkanu, a tako i za Republiku Srpsku i za srpski nacionalni korpus na Balkanu.

- Ovo se dešava u uslovima geopolitičkog preloma, pre svega, u regionu Bliskog istoka, koji je veoma tesno vezan sa regionom Balkana, naročito zbog bezbednosnih izazova u vezi sa vehabijskim pokretom. Na Balkanu postoji oko 100.000 praktično aktivnih sledbenika vehabijskog pokreta i oko 4.000 aktivnih boraca vehabista, koji su u svakom trenutku spremni da krenu u "sveti rat". Postoji oko 28 aktivnih centara u BiH, postoji izričita sprega između vlasti i bezbednosnog sistema BiH sa liderima i finansijerima vehabijskog pokreta. Sve to ne može, a da ne izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa tim šta ako Zapad nastavi politiku suštinskog rušenja Republike Srpske liša vanjem prava koje ona izvorno ima po Dejtonskom sporazumu - navela je Filimonova.

Ona je upozorila da će ako Republika Srpska bude urušena, onda biti urušena i granica vehabijskog pokreta, "koju Zapad svesno formira i razvija u BiH". Kako je ukazala, Srbija će onda, kao najjaca država na Balkanu, biti praktično u kandžama vehabija - sa jedne strane onih u BiH, sa druge vehabija Raške oblasti i vehabija sa Kosmeta, koje su međusobno veoma tesno povezane. Filimonova je istakla da se može reći da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH instrument za očuvanje srpskog naroda.

- Možemo reći da je referendum instrument za očuvanje srpskog naroda i neotuđivog, demokratskog, legitimnog prava srpskog naroda na iskazivanje volje. Ne postoje nikakve međunarodne odredbe, koje bi mogle da spreče ili zabrane referendum. Referendum srpskog naroda je neotuđivo, izvorno pravo srpskog naroda kao bilo kojeg naroda na iskazivanje volje - poručila je Filimonova. Ona je ocenila da je odluka Ustavnog suda BiH da ukine Dan Republike Srpske sramna i diskriminatorska odluka, koja je uperena na skraćivanje prava, na ponižavanje srpskog naroda.

(E.K)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track