APETITI: Dragan Đilas bi u Vladu sa SNS!
Foto: Zorana Jevtic

O njemu samo Kurir sme da piše

APETITI: Dragan Đilas bi u Vladu sa SNS!

Politika -
Nekadašnji čelnik Beograda namerava da se nakon sve izvesnijih izbora sa svojom novom partijom, koju pravi sa Stefanovićem, prišlepa SNS

BEOGRAD - Dragan Đilas, bivši lider DS, koji zajedno sa Borislavom Stefanovićem, potpredsednikom demokrata, radi na formiranju nove levičarske stranke, skovao je plan da nakon sve izvesnijih izbora uđe u vlast sa SNS, saznaje Kurir.Ðilas, kako je Kurir juče objavio, pruža Stefanoviću zaleđinu u pravljenju nove partije, srpske verzije grčke Sirize. Željan vlastiPrema našim saznanjima, njih dvojica zajedničkim snagama rade na pisanju tri dokumenta, ali i levičarskog programa.- Ðilas je video priliku u novoj stranci pošto su izbori sve izvesniji. Premijer Aleksandar Vučić je rekao da ne isključuje izlazak na birališta, pa je bivši lider DS isplanirao da s novom partijom uđe u vlast sa SNS. Priliku je video čim je Borkova ideja o zaokretu DS ulevo naišla na loš prijem među demokratama i kad je naslutio da Stefanović planira da se politički osamostali - kaže izvor Kurira.Međutim, analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su male šanse da ideja srpske Sirize naiđe na simpatije birača.- Legitimno je pravo da Stefanović i Ðilas osnuju stranku na osnovu ideja grčke Sirize. Međutim, veoma je teško zamisliti da će njih dvojica, koji dolaze iz umerene građanske stranke, dobiti podršku naroda u Srbiji i da će im poverovati da su preko noći postali levičari. Teško je to zamisliti, naročito što su Stefanović i Ðilas predstavnici bogate političke klase, prema kojoj narod ima veliku distancu i sumnjam da mogu da izazovu empatiju kod obespravljenog naroda - napominje Stanković.Prave se neveštiÐilas nije želeo da komentariše saznanja Kurira, ali je izneo uvrede na račun naših novinara, dok je Stefanović negirao ove navode.- Ðilasa, iako sam s njim bio vrlo blizak, nisam ni video ni čuo otkako je otišao iz DS - tvrdi Stefanović.

Ozbiljne pripremeI BAKIĆ UMEŠAO PRSTEStefanoviću u pisanju programa pomaže i sociolog Jovo Bakić, koji se izjasnio da ta nova stranka ne bi smela da bude masovna, već kadrovska. Bakić je precizirao i da je potrebno da stranačkom politikom upravlja neuprljana a levičarskim idealima odana omladina. Međutim, samo dan kasnije Stefanović je optužio kolege iz DS da su medijima dostavili informaciju da je Bakić umešao prste u vezi sa „srpskom Sirizom“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track