BABIĆ SNS: Do kraja nedelje Akcioni tim za promenu ustava
Foto: Marina Lopicic

suštinske promene političkog sistema

BABIĆ SNS: Do kraja nedelje Akcioni tim za promenu ustava

Politika -
Uveren sam da će tim do kraja godine završiti posao oko pripreme predloga za promenu političkog sistema, ali ne želim da licitiram da li će naredne godine uslediti vanredni parlamentarni izbori po novim izbornim pravilima, rekao je Babić, koji će biti predsednik Akcionog tima za promenu Ustava

BEOGRAD - Do kraja ove sedmice zvanično će biti formiran Akcioni tim parlamenta koji će započeti dijalog o suštinskim promenama političkog sistema u državi, izmenama izbornog zakona i Ustava Srbije, rekao je šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

Babić je dodao i da će za petnaestak dana javnost biti upoznata s tim šta sve treba menjati u Ustavu Srbije.

"Uveren sam da će tim do kraja godine završiti posao oko pripreme predloga za promenu političkog sistema, ali ne želim da licitiram da li će naredne godine uslediti vanredni parlamentarni izbori po novim izbornim pravilima", rekao je Babić, koji će biti predsednik Akcionog tima za promenu Ustava.

Babić nije želeo da komentariše pisanje nekih medija da predsednik Srbije Tomislav Nikolić kroz promenu Ustava želi da poveća ovlašćenja predsednika tako da on može da bira premijera i sastavlja vladu.

"Ne želim da se bavim spekulacijama, jer posao akcione grupe, kao što je i najavio premijer Srbije, biće reforma političkog sistema, koja podrazumeva jedan manji, operativniji i jeftiniji parlament u kome će biti od 125 do 150 poslanika u zavisnosti od dogovora. Osim ušteda, smanjenjem broja poslanika biće povećan i ugled parlamenta", ocenio je Babić.

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović, rekla je za "Danas" da ne može da govori o konkretnim rešenjima, jer još nije počela promena izbornog sistema, Ustava niti i jednog dokumenta.

"Moje mišljenje je da promena Ustava, a samim tim i političkog i izbornog sistema treba da se završi sledeće godine, a onda ćemo videti hoćemo li na izbore", zaključila je Mihajlović za "Danas".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track