BABIĆ: Tvrdnje DS o anomalijama u donošenju zakona su udar na parlamentarizam i demokratiju
Foto: Zorana Jevtic

Odgovor

BABIĆ: Tvrdnje DS o anomalijama u donošenju zakona su udar na parlamentarizam i demokratiju

Politika -
Šef poslaničke grupe SNS reagovao je na izjavu Momčila Grubača iz DS da je usvajanje nekih zakona samovoljno i laički

BEOGRAD - Tvrdnje DS o "krupnim anomalijama" u postupku donošenja zakona su udar na parlamentarizam, demokratiju i evropski put Srbije, izjavio je danas šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić, dodavši da sadašnji saziv Skupštine Srbije usvajanjem izmena zakona ispravlja greške koje je učinila DS u vreme kada je bila na vlasti.

"Ovaj saziv parlamenta je pokazao aktivizam i pokazao kako može da se radi u interesu države i građana, za razliku od DS koja je vreme dok je bila na vlasti koristila samo za lično bogaćenje", rekao je Babić Tanjugu povodom tvrdnji Momčila Grubača iz DS da je skoro polovina usvojenih zakona ispravka već donetih zakona, da je postupak njihovog usvajanja pravno u jednom dobrom delu neregulisan, samovoljan, arbitriran i laički, a da se donose bez javne diskusije.

Babić navodi da su svi sistemski zakoni koje je parlament usvojio doneti uz poštovanje procedure i uz javnu raspravu, da su sve izmene zakona donete radi usklađivanja sa zakonodavstvom EU i da su svi ti zakonski predlozi dobili saglasnost Vencijanske komisije i EU. Zato poručuje da bi DS bilo bolje da, umesto što vređa parlament, demokratiju i građane Srbije, kaže da ustvari odustaje od evropskih vrednosti i evropskog puta.

"Ovo nije prvi udarac i pokušaj zaustavljanja države u evropskim integracija od strane DS", ocenio je Babić. Babić je rekao da je sadašnji saziv parlamenta doneo je sistemske zakone, poput Zakona o radu koji je omogućio da mnogi ljudi dobiju posao, i Zakona o planiranju i izgradnji koji je omogućio da se građevinske dozvole izdaju za 28 dana za razliku od, naveo je, vlasti DS kada se vreme za dobijanje dozvole merilo godinama.

"Zakon o radu, Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o zaštiti uzbunjivača i drugi zakoni doneti su uz poštovanje kompletne procedure i javne rasprave", zaključio je Babić.

Proces donošenja zakona u Srbiji nije zadovoljavajući, izjavio je danas ministar pravde vlade u senci DS Momčilo Grubač, navodeći da u tom procesu postoje krupne anomalije. Grubač u izjavi dostavljenoj medijima navodi da je skoro polovina donetih zakona u parlamentu ispravka već donetih zakona, da je postupak njihovog usvajanja pravno u jednom dobrom delu neregulisan, samovoljan, arbitriran i laički, a da se donose bez javne diskusije, u većini slučajeva po skraćenom postupku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track