BAJATOVIĆ: O Srbiji odlučuju SAD i Rusija, a ne EU
Foto: Beta

Lični stav

BAJATOVIĆ: O Srbiji odlučuju SAD i Rusija, a ne EU

Politika -

BEOGRAD - Politička sudbina Srbije će se određivati u Moskvi i Vaššingtonu, a ne u Briselu i Berlinu, izjavio je potpredsednik SPS Duššan Bajatović.

"Kad god sam se bavio Srbijom i njenom budućnošću, uvek sam govorio da o tome treba pričati sa Moskvom i Vaššingtonom, a ne sa Briselom ni sa Berlinom", rekao je Bajatović za Sputnjik, naglasivši da je to njegovo privatno viđenje.

On je ocenio da je ekonomska, politička i svaka druga situacija u Evropi takva da je i najveća evropska sila, Nemačka, u geostrateškom smislu regionalna, a ne globalna sila."Mi ne možžemo da tražimo reššenja da Srbija ostane cela i da šštitimo naš nacionalni interes, a da pričamo samo sa Briselom", kažže Bajatović, ističući da je nemoguće ta pitanja reššavati pomoću birokratije.

Na pitanje da li Srbija treba da ide ka EU, Bajatović kažže da je sigurno da treba da ide ka civilizacijskim vrednostima EU i da treba da se osposobi za članstvo u EU.„Čak i ruski prijatelji ne spore da idemo u Evropu, ali šštiteći nacionalne interese“, podseća on i napominje da to znači da treba da vodimo računa da na tom putu „ne izgubimo identitet, da nam se država ne suzi previšše, da nam se ne otvore sandžžački ili vojvođanski proces, da moramo da čuvamo Dejton. Da čuvamo ono što imamo i vodimo računa o ekonomskom razvoju“.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Na pitanje o tome kako će izgledati nova vlada i kada će biti formirana, potpredsednik SPS i predsednik vojvođanskih socijalista kažže da spekulacije po medijima ne možže da komentariše.„ Svi uslovi za formiranje vlade, u smislu skupštinske većine, postoje, zašto još nije vlada formirana - pitanje je za mandatara Aleksandra Vučića“, kažže on.

Bajatović dodaje i da zvaničnih razgovora između SNS i SPS na temu formiranja republičke vlade nije bilo.„Jedino što je bilo je da smo mi glasali za izbor Maje Gojković (za predsednika republičkog parlamenta), što ukazuje na to da je ta većina moguća. Da li će se ta većina pretočiti u vladu ili neće, to mi u ovom trenutku ne znamo“, rekao je Bajatović, istakavšši da se nada da će vlada biti formirana u skladu sa potrebom da se zašštiti srpski nacionalni interes.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja