BELA KUĆA: Bajdenova poseta potvrda snažnih odnosa SAD i Srbije
Foto: Profimedia

Zajednički cilj-članstvo u EU

BELA KUĆA: Bajdenova poseta potvrda snažnih odnosa SAD i Srbije

Politika -

VAŠINGTON - Američki potpredsednik Džozef Bajden posetio je u utorak Beograd u znak potvrde snažnih bilateralnih odnosa između SAD i Srbije, kontinuirane posvećenosti demokratskom i ekonomskom razvoju Srbije i zajedničkog cilja - članstva Srbije u EU, saopštila je danas Bela kuća.

Osvrnuvši se na američko-srpsko partnerstvo na polju bezbednosti, u saopštenju se podseća da se ove godine obeležava 10-godišnjica pridruživanja Srbije programu NATO Partnerstva za mir.

"Sjedinjene Američke Države snažno i dosledno podržavaju nastojanja Srbije da ojača odnose sa NATO. Naročito cenimo posvećenost Srbije multilateralnim naporima usmerenim na borbu protiv Islamske države i međunarodnog terorizma", stoji u saopštenju.

Bela kuća dodaje da SAD duboko cene i nastavljaju da podržavaju doprinose Srbije globalnim naporima u održavanju mira, te da su u tom kontekstu avgusta ove godine Srbiji isporučile 19 visokomobilnih višenamenskih vozila ("hamvija") radi podrške srpskim jedinicama koje učestvuju u operacijama UN širom sveta.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

U okviru američkog Spoljnog vojnog programa (FMF), Srbiji je dostavljeno više od 8,6 miliona dolara bezbednosne pomoći za modernizaciju odbranu i obuku od 2011, dodaje se, između ostalog.

Takođe se navodi da su SAD i Srbija više od devet godina partneri kroz program Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke (IMET).

Bela kuća napominje da je Srbija pomogla SAD u unapređenju ključnih spoljnopolitičkih i humanitarnih ciljeva pristavši da naseli na svojoj teritoriji dva bivša zatvorenika iz Gvantanama.

Što se tiče partnerstva Srbije i SAD u oblasti razvoja, Bela kuća ističe da je Amerika odavno posvećena ekonomskom i demokratskom razvoju u Srbiji i širem regionu Balkana.

Od 2001. do 2015, SAD su investirale više od 728 miliona dolara radi stimulisanja ekonomskog rata, jačanja pravosudnog sistema i unapređenja dobrog upravljanja u Srbiji, podseća se u saopštenju.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Ti projekti, dodaje se, obuhvataju direktno partnerstvo sa Vladom Srbije u osnaživanju firmi u privatnom sektoru u 12 opština u ekonomski slabo razvijenim regionima na jugu i jugozaopadu Srbije, kao i rad na otvaranju novih radnih mesta i podsticanju malih preduzeća.

Takođe, navodi se da SAD kroz programe pomoći u dobrom upravljanju sarađuju sa civilnim organizacijama i vladinim agencijama na poboljšanju primene novog zakona o zaštiti uzbunjivača.

"U partnerstvu sa srpskom vladom i sudstvom, jačamo vladavinu prava u Srbiji pomažući u unapređenju transparentnosti, efikasnosti i profesionalizma pravosudnog sistema", navodi Bela kuća dodajući da SAD pomažu i ključnim nezavisnim agencijama i jačaju javnu svest.

U saopštenju se navodi i da je od završetka sukoba na Balkanu 1990-ih Vlada SAD izdvojila više od 900 miliona dolara za region kako bi se obezbedila trajna rešenja za izbeglice i raseljene osobe, a u Srbiji su ta sredstva pomogla više od 50.000 takvih porodica.

Takođe se kaže da su od 2015. SAD odgovorile na širu evropsku migrantsku krizu sa više od 67 miliona dolara podrške UNHCR-u za zaštitu i humanitarnu pomoć za više od milion migranata i izbeglica koji su prošli kroz Srbiju na putu ka Zapadnom Balkanu.

Foto: AP
Foto: AP

Američke kompanije su od 2001. u Srbiju uložile oko 3,8 milijardi dolara, pritom otvorivši ili očuvavši više od 16.000 radnih mesta. Među najveće američke investitore spadaju KKR, "Bol Pekidžing", "Kuper Tajers" i "Koka Kola".

U Srbiji deluje i Američka privredna komora, čiji 195 članova predstavlja sve sektore srpske privrede.Kompanije iz SAD takođe aktivno primenjuju programe Korporativne društvene odgovornosti, u sklopu kojih doprinose razvoju zajednica u kojima rade, navodi Bela kuća.

Firme poput "Itona", "Apatinske pivare" i "Aktavisa" su takođe doprinele svojim zajednicama putem javnih kampanja, obrazovnih i ekoloških inicijativa i donacija medicinske opreme.

Kad je reč o saradnji na polju sudstva, SAD od 2003. sarađuju sa Srbijom na unapređenju vladavine prava, u borbi protiv korupcije i modernizaciji policijskih organa, navodi se u saopštenju.

Ciljana pomoć srpskom sudstvu, Visokom savetu sudstva i Pravosudnoj akademiji podstiče profesionalizam sudija i sudskog osoblja, unapređuje odgovornost i nezavisnost i modernizuje praksu.

SAD finansiraju i nadziru više programa u sklopu kojih blisko sarađuju sa srpskim tužiocima, sudijama i policijskim snagama, podržavajući zakonodavne i strukturne reforme, obuku, regionalnu saradnju i tehničku pomoć.

Sjedinjene Države su uložile 40 miliona dolara u realizaciju tih programa, kako bi pružile stručni savet putem lokalnih pravnih savetnika, primenile programe profesionalne obuke i obezbedile donacije u opremi, ističe Bela kuća.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sve te aktivnosti imaju za cilj unapređenje rada srpskog sudstva, tužilaštva i policijskih agencija, kako bi one mogle bolje da se izbore sa složenim i transnacionalnim kriminalom, uključujući korupciju, prevaru, organizovani kriminal i terorizam.

Ti napori su bili od ključne važnosti za razvoj jedinice za zaštitu svedoka, jedinice za istragu ratnih zločina, kao i Mreže za operativnu analizu, koje olakšavaju krivične istrage.

Lokalni pravni savetnici su takođe pomogli Vladi Srbije da dovrši važne reforme u pravosudnom sistemu, uključujući Zakon o krivičnom postupku, Zakon o zaštiti uzbunjivača i Zakon o policiji.

Podrška SAD Pravosudnoj akademiji je doprinela izgradnji kapaciteta važnih za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, navodi Bela kuća.Srbija je u februaru usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, što je jedan od prvih zakona te vrste u Evropi.

Najčvršće veze između SAD i Srbije su i dalje veze između ljudi. Više od 20.000 građana Srbije poseti SAD svake godine, a na američkim univerzitetima studira gotovo 1.000 studenata iz Srbije, navodi se u saopštenju.SAD nastavljaju sa podrškom obimnom programu kulturne i obrazovne razmene sa Srbijom, u kojem je prošle godine učestvovalo više od 3.500 ljudi.

U sklopu programa FLEX, svake godine 40 srpskih srednjoškolaca dođe u SAD kako bi tokom jedne akademske godine živeli sa američkom porodicom i pohađali američku školu.

Pored toga, Fulbrajtov program, koji se primenjuje od 2001. godine, podržava akademsku razmenu i zajednička istraživanja na čitavom nizu polja, uključujući pravo, ekonomiju, informacione tehnologije i medicinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja