Bodo Hombah: Oligarsi nas prevarili za Večernje novosti
Foto: Profimedia

Otvoreno o srpskim medijima

Bodo Hombah: Oligarsi nas prevarili za Večernje novosti

Politika -
On je izneo uverenje da će srpski premijer Aleksandar Vučić dovesti do kraja započeti proces policijske istrage kada je reč o kupovini medija

BEOGRAD - Bodo Hombah, bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti, u intervjuu za nemački nedeljnik Horizont prebacio je nekadašnjem srpskom predsedniku Borisu Tadiću odgovornost za, kako je naglasio, „torpediranje poslova“ kompanije VAC, koja je kupila udeo Politike i Večernjih novosti u Srbiji.On je izneo uverenje da će srpski premijer Aleksandar Vučić dovesti do kraja započeti proces policijske istrage kada je reč o kupovini medija.- Boris Tadić, koji je jedno vreme na zapadu važio za nosioca nade, dopustio je da u Srbiji oligarsi sa odgovornim u kartelskoj službi igraju zajedno kako bi VAC torpedirali u njegovim poslovima. Ubeđen sam da će Vučić policijsku istragu voditi do kraja i da će prevaranti biti uhapšeni - rekao je on i dodao da je kupovina Novosti bila neuspeh.Na pitanje da li je jak angažman VAC u istočnoj Evropi bio greška, Hombah je rekao da je tamo u svakom slučaju zarađen novac i ocenio da je „skupi debakl nastao u Srbiji postupcima prevare“.

Podsećamo da je biznismen Milan Beko za račun „Vaca“ 2006. kupio 62,4 odsto udela u Večernjim novostima. On je „Vacu“ trebalo da ustupi akcije čim Komisija za zaštitu konkurencije da saglasnost za preuzimanje. Do toga nikad nije došlo tako da „Vac“ nije postao vlasnik Večernjih novosti, a Bekove firme nisu Nemcima vratile novac. I taj status kvo traje do danas.U međuvremenu, Beku je Komisija za hartije od vrednosti još 2011. godine naložila da da ponudu za preuzimanje preostalih akcija Novosti ili da proda vlasnički udeo veći od 25 odsto akcija. Komisija je uvela i privremenu meru kojom je ograničila upravljačka prava Bekovim firmama na 25 odsto ukupnih upravljačkih glasova, koje će važiti do momenta objavljivanja ponude za preuzimanje manjinskog paketa ili do prodaje akcija. Ni tu se nije mrdnulo s mrtve tačke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track