BORKO STEFANOVIĆ BIO PROTIV VLADIKE PEDOFILA: Kačavenda, kandiduješ li se za patrijarha, gotov si!
Foto: Nebojša Mandić

Operacija kojom je izbegnut veliki skandal

BORKO STEFANOVIĆ BIO PROTIV VLADIKE PEDOFILA: Kačavenda, kandiduješ li se za patrijarha, gotov si!

Politika -
Stefanović je 2010. išao s fasciklom punom kompromitujućih dokaza kod vladike da ga odgovori od kandidature za patrijarha

BEOGRAD - Funkcioner Demokratske stranke Borislav Stefanović u poslednji čas je sprečio da bludni vladika Vasilije Kačavenda 2010. postane kandidat za patrijarha SPC, ekskluzivno otkriva Kurir.Stefanović, koji je u to vreme bio šef kabineta ministra spoljnih poslova, kontroverznog vladiku je ucenio „plavom fasciklom“ u kojoj su bili dokazi svih njegovih nedela.Bruka za Srbiju- Kačavenda je oduvek imao ambiciju da postane patrijarh, a uživao je i veliku podršku unutar SPC. Međutim, tadašnji vrh vlasti bio je svestan da ne sme da dopusti takav skandal jer bi to urušilo ugled ne samo Crkve već i čitave države i naroda! Zato je kabinet tadašnjeg predsednika Borisa Tadića rešio da preduzme određene mere, a ovaj važan zadatak bio je poveren Borku Stefanoviću - otkriva izvor Kurira.Naš sagovornik navodi da je Stefanović kod Vasilija otišao s podebljom plavom fasciklom u kojoj su bila razna dokumenta državnih službi, pa čak i novinski isečci.- Vladika je Borka ugostio na svom luksuznom Vladičanskom dvoru u Bijeljini, koji je nazivao Versajem. Čitav razgovor je trajao oko sat i po vremena i bio je veoma neprijatan. Zanimljivo je da je fascikla sve vreme razgovora stajala na stolu, a da je niko, ni Borko ni vladika, nije ni otvorio. Kačavenda je bio svestan šta je u njoj - kaže naš izvor koji je insistirao da mu ne navodimo ime.I dalje ćutiTema razgovora bio je predstojeći Sveti arhijerejski sabor SPC na kom je trebalo da se izabere novi patrijarh. Prema rečima sagovornika Kurira, Stefanović je sugerisao Kačavendi da i ne pomišlja da se kandiduje za mesto patrijarha, ali i da ne lobira za svoje ljude.- Stefanović mu je rekao da bi vladika svojom prevelikom ambicijom mogao da izloži Crkvu i državu, ali i narod, velikoj kompromitaciji i bruci. Izbio bi najveći skandal u istoriji SPC! Ne može se ni zamisliti kakve bi posledice po ugled države ostavilo kada bi jedan pedofil seo na tako važno mesto - kaže naš sagovornik. On dodaje da se Kačavenda na kraju ipak suzdržao od svih aktivnosti za izbor patrijarha iako je imao većinu u Saboru SPC u tom trenutku.Kako nezvanično saznajemo od ljudi bliskih Stefanoviću, on i dan-danas ne želi da priča o svojoj poseti Kačavendi jer kaže da je u pitanju „državna tajna“. Stefanović juče nije odgovarao na naše pozive, kao ni Tadić.(J. P. - B. K.)

Ucenjivale ga tajne službeRADIO ZA UDBU POD IMENOM PABLOZbog Kačavendinih sklonosti ka homoseksualnim orgijama, jugoslovenska tajna služba vrbovala ga je u svoje redove. Udba je za njegove sklonosti saznala još šezdesetih godina, što je iskoristila da prodre u sam vrh SPC. Ucenili su ga kompromitujućim materijalom, pa on nije imao izbora sem da radi za njih. Doušnik službe bio je 40 godina, sve do raspada SRJ, a sve to vreme bio je zaveden pod kodnim imenom Pablo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track