Bramerc: Šešelj šalje poruke mržnje
Foto: Marina Lopičić

Suđenje traje dugo

Bramerc: Šešelj šalje poruke mržnje

Politika -
Nije postao ni mudriji, ni zreliji tokom boravka u haškom zatvoru, rekao je glavni tužilac Haškog tribunala

SARAJEVO - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc kazao je da porodice žrtava opravdano mogu biti nezadovoljne što još nije doneta presuda Vojislavu Šešelju.

"Važno je kazati da ovo suđenje nažalost traje dugo. Poslednji svedok Tužilaštva je saslušan pred sudom 2010. godine. Vrlo dobro razumem da žrtve ne mogu biti zadovoljne činjenicom da nakon toliko godina još nije doneta presuda u slučaju Šešelja", rekao je Bramerc za agenciju Anadolija.

Tužilac je istakao da "Šešelj šalje poruke mržnje kao što je to radio u ratovima 1990-tih godina", te da on nije postao "mudriji i zreliji" tokom boravka u haškom zatvoru. "To je zaista žalosno i to ima negativan uticaj na region i pomirenje u regionu", smatra Bramerc. On je istakao da će Šešelj biti vraćen u Hag ako Sudsko veće donese odluku.

Bramerc je objasnio da je glavni razlog što se Šešelj pušten iz zatvora "zdravstveno stanje" i dodao da mu nije određena nikakva zabrana da se bavi političkim aktivnostima. Tužilac je ocenio da je "suđenje Šešelju krenulo vrlo loše, te je kraj sudjenja vrlo neizvestan".

"Ovaj slučaj je išao loše od samog početka do kraja. Znamo da je počeo sa štrajkom gladju Šešelja. Onda su imena zaštićenih svedoka objavljena u Šešeljevim knjigama. Bilo je mnogo prekida u njegovom slučaju. Presuda tako nije doneta 30. oktobra 2013. godine kao što je bilo predvidjeno", kazao je Bramerc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track