BUDUĆI ŠEF LABURISTA TONIJA BLERA NAZIVA RATNIM ZLOČINCEM: Srbi su žrtve rata na Kosovu!
Foto: Profimedia

Džeremi Korbin trese britansku političku scenu

BUDUĆI ŠEF LABURISTA TONIJA BLERA NAZIVA RATNIM ZLOČINCEM: Srbi su žrtve rata na Kosovu!

Politika -
Za razliku od većine britanskih političara, Džeremi Korbin i njegovi levičari u potpunosti negiraju da je tadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević sproveo etničko čišćenje, i smatraju ga "žrtvom američke imperijalističke politike"

VELIKA BRITANIJA - Džeremi Korbin, čovek koji bi uskoro trebalo da postane novi lider Laburističke partije, druge najveće stranke u Velikoj Britaniji, ni po čemu se ne uklapa u viševekovni profil tamošnjih političara. Pacifista i levičar po ubeđenju, Korbin smeta mnogima, a naročito nekadašnjem premijeru i šefu laburista Toniju Bleru, koga otvoreno naziva ratnim zločincem. Dodatni pritisak svojih političkih neprijatelja i neistomišljenika Korbin sada trpi zbog izjava koje je dao o ratu na Kosovu i Metohiji.

Korbin ima, za britanska shvatanja, veoma neobično viđenje spoljne politike. Zalaže se za nuklearno razoružavanje i povlačenje vojske sa stranih teritorija. Korbina Bler i njegovi sledbenici napadaju i zbog toga što je rekao da se sa "Hamasom i Hezbolahom može biti prijatelj", zbog otvorene podrške Palestini u sukobu sa Izraelom i zato što, za razliku od Amerikanaca i većine britanskih političara, brani Venecuelu.

Njegovi kritičari "prekopali" su izjave iz prošlosti, te je na red došlo i pitanje o stavu prema Kosovu, za koje je Korbin rekao da predstavlja "lažan genocid i isfabrikovanu predstavu".

Naime, Džeremi Korbin je još 2004. godine u potpunosti negirao navodne "srpske zločine na KiM". Štaviše, on je pred parlamentom javno pohvalio tekst novinara Džona Piglera. Pigler je u svom tekstu "podsetio čitaoce o ogromnom, nenadoknadivom broju izgubljenih ljudskih života koje je odnela 'humanitarna' misija na Kosovu, pod patronatom NATO i SAD, uz svesrdnu pomoć Velike Britanije".

"Oni su, bez ikakvog prava i odobrenja UN napali teritoriju jedne suverene zemlje, kako bi odbranili one koji su tu zemlju pokušali da rasparčaju i unište. Posle toga, krivce su proglasili žrtvama, a Srbe, koji su prave žrtve tog zločina, nazvali genocidnim narodom."

Ovaj deo Piglerovog teksta Korbin je pročitao sa govornice u parlamentu Velike Britanije, dodavši da bi "svakom razumnom i moralnom čoveku moralo da bude jasno da se genocid nikada nije dogodio na Kosovu, i da su NATO i SAD svoju akciju opravdavali notornim lažima".

Za razliku od ogromne većine britanskih političara, uključujući i članove njegove stranke, Korbin i njegovi levičari u potpunosti negiraju da je tadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević sproveo etničko čišćenje, i smatraju ga "žrtvom američke imperijalističke politike". I njegovi protivnici ga upravo zbog ovog stava trenutno najviše prozivaju. Kakav će Korbinov odgovor biti njima videćemo za koji dan, jer se očekuje odgovor od njega.

Pored ovih stavova, Džeremi Korbin je možda najžešći protivnik rata u Iraku, koji je, prema njegovim rečima, prenosi "Blic", predstavljao "bezumno ubijanje civila i otimanje resursa u režiji Džordža Buša i Tonija Blera".

Korbin je po političkom uverenju socijalista. Veliki je borac protiv siromaštva, te traži visoko oporezivanje bogataša, ali i moćnih korporacija. Protivnik je akademija i privatnih finansijskih inicijativa. Podržava renacionalizaciju železnica i uvođenje institucije životne plate kao minimalnog prihoda koji je neophodan za zadovoljenje svih osnovnih životnih potreba u šta nije uključeno samo samoodržanje već i krov nad glavom, garderoba, zdravstveno osiguranje, rekreacija, transport... Protivi se segregaciji dece na osnovu njihove sposobnosti učenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track