CIA OTVORILA TAJNE ARHIVE: Milošević i Tuđman bili sve vreme u kontaktu!
Foto: AP Jan 2014

Evo kako su nas lagali godinama

CIA OTVORILA TAJNE ARHIVE: Milošević i Tuđman bili sve vreme u kontaktu!

Politika -
Priznavanje bivših jugoslovenskih republika od strane Nemačke i nekih evropskih država moglo bi izazvati rat u BiH i ohrabriti podele zemlje između Hrvatske i Srbije, navodi se u dokumentu CIA od 19. decembra 1991. godine o procenama budućih kretanja u Jugoslaviji i BiH.

Bil Klinton, bivši američki predsednik, najavio je da će početkom oktobra povodom objave ovih dokumenata organizovati i okrugli sto. U dokumentima s kraja 1991. godine vidi se američka neodlučna pozicija da li priznati nezavisnost Slovenije i Hrvatske, jer su, s jedne strane, verovali da bi priznanje moglo izazvati rat, a nepriznanje uverenje kod evropskih država da se drže po strani u rastućoj krizi.

U spomenutom dokumentu od 19. decembra, kao najverovatniji scenario za BiH su "rasprostranjeno nasilje i građanski sukob". "Odluka Nemačke i drugih zemalja Evropske zajednice o priznanju nezavisnosti jugoslovenskih republika će verovatno izazvati Srbe i Hrvate (u BiH) da srpska i hrvatska područja priključe Srbiji i Hrvatskoj" navodi se u proceni.

Kao najpozitivniji scenario, odnosno scenario s najmanje nasilja, u CIA vide da vlast u BiH preuzmu umerene snage koje će kroz pregovore podeliti BiH i delove priključiti Srbiji i Hrvatskoj, a da bi se muslimani mogli ili priključili Hrvatskoj ili bi osnovali islamsku državu od onoga što ostane, pišu Nezavisne novine .

"Perspektiva za BiH izgleda dosta tmurno, čak i ako se Srbija i Hrvatska dogovore. Obaveštajni podaci pokazuju da su i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman spremni za priključenje delova BiH svojim teritorijima. Štaviše, izveštaji pokazuju da su njih dvojica sve vreme u kontaktu uprkos sukobima. Letos je Tuđman nemačkim političarima rekao da je BiH apsurdno prevelika i da ju je on spreman podeliti - navodi CIA.

Zanimljiva je njihova tvrdnja da se Alija Izetbegović, kojeg su 1991. zvali "umerenim muslimanom", 1995. zalagao za islamsku državu u BiH i da nije bio voljan da prihvati komplikovanu multietničku BiH u kojoj bi sve strane morale međusobno da dele moć.

Procenili su da Slobodan Milošević neće braniti Banjaluku ako bi ona pala u ruke hrvatsko-muslimanskih snaga, kako je napisano u dokumentu od 21. rujna 1995. godine.Kako je navedeno, bili su iznenađeni nedostatkom reakcije Beograda na akciju hrvatske vojske "Oluja".

(RadioSarajevo/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track