DA LI MU JE DOBRO: Vulina ubi raskrinkavanje prevare!
Foto: Nemanja Pancic

Čudno ponašanje ministra za rad

DA LI MU JE DOBRO: Vulina ubi raskrinkavanje prevare!

Politika -
Tako je 1,88 miliona evra našeg novca na konkursu trebalo da dobiju čitave familije, politički preletači i partijski paraziti. Prevara je otkrivena što se bitno odrazilo na ministrovo ponašanje, čak i pred kamerama na konferenciji

BEOGRAD - Ministar Aleksandar Vulin je poslednjih dana pod velikim pritiskom, naročito nakon otkrivanja detalja o konkursu za dodelu sredstava za unapređenje sistema socijalne zaštite, na kojem je izbačena odredba o sukobu interesa.

Tako je 1,88 miliona evra našeg novca na konkursu trebalo da dobiju čitave familije, politički preletači i partijski paraziti. Prevara je otkrivena što se bitno odrazilo na ministrovo ponašanje, čak i pred kamerama na konferenciji.

- U trenutku javnog nastupa na konferenciji Vulin je imao izražen unutrašnji dijalog, koji se manifestovao kroz njegove neverbalne signale. Govor njegovog tela je bio iskren, ali on je bio nestrpljiv - kaže Darka Krsmanović, psihoterapeut.

Vulinova nervoza mogla bi da postane još veća, jer nam u Državnoj revizorskoj instituciji kažu da njegov plan da preusmeri novac namenjen NVO ka bolesnoj deci po zakonu nije moguć. U DRI dodaju da smo Vlada može da donese tu odluku.

Više udruženja građana ponovo je zatražilo smenu ministra Aleksandra Vulina zbog nepravilnosti na konkursu.

- Na njegov moral sigurno nećemo ni da pokušamo da se pozovemo. Tražimo od Vlade da ga smeni, a i tužilaštvo da reaguje - kaže Dragan Popović.

A šta je Vulin govorio

Vulin: Kriminalizacija konkursa počela je od organizacija koje na konkursu nisu prošle.

Odgovor: Konkurs je sam po sebi kriminalan, a udruženja građana su samo pokušala da skrenu pažnju na to da je neko hteo da ukrade dva miliona evra - kaže Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Vulin: Za ovakvu situaciju nije odgovorno Ministarstvo, nego oni koji nisu mogli da sačekaju rezultate.Odgovor: Ministarstvo je izabralo komisiju koja je ocenjivala projekte, pustilo da prođu projekti više udruženja koja su osnovali članovi iste porodice, ili pojedinci na javnim funkcijama - kaže Maja Stojanović, direktor Građanskih inicijativa.

Vulin: Preusmeravanje novca za decu obolelu od retkih bolesti je najefikasniji način za rešavanje problema.Odgovor: Ministar nikako ne sme samostalno da odlučuje kako će raspolagati sredstvima iz budžeta. On mora zvanično da poništi konkurs i da kaže ko su bili članovi komisije - kaže Aleksandar Bratković, direktor Centra za razvoj neprofitnog sektora.

Vulin: Zna se gde se ministri biraju i sklanjaju sa funkcija, „prvo na izborima, pa u skupštini”.Odgovor: Neopoziva ostavka je moralni čin nekoga ko pod pritiskom javnosti odluči da se povuče. Ali, postoji i druga mogućnost, a to je da taj neko ponudi ostavku Vladi - kaže analitičar Dejan Vuk Stanković.

Test: Pronađite 11 grešaka u saopštenju Vulinovog PS

Nije sve ni u redu u Vulinovom Pokretu socijalista. U saopštenju u kome se obraćaju lideru DS i pokrajinskom premijeru Bojan Pajtiću napravili su 11 pravopisnih i gramatičkih grešaka. Saopštenje prenosimo u celosti bez intervencija, a vi sami pokušajte da nađete sve greške i proverite svoje znanje.

Pajtiću najpre se dogovori sa svojim poslanicima da li si za to da se NVO finansiraju ili ne? Ćorovićka traži da se Vulin smeni zato što je novac dao za lečenje dece, a ti tražisš da se ukinu davanja za NVO u svim ministarstvima.

Pajtiću koliko stotina miliona evra si dao za NVO za vreme svoje deceniske vlasti u Vojvodini i koliko NVO je bilo i još uvek jeste u rukama DS, a posebno ko je kontrolisao trošenje novca i ispunjenje usluga zbog kojih je novac dodeljen.

Pajtiću Vulin je na samu sumnju pozvao DRI i budžetaku inspekciju a da li ti to smeš da uradiš?

Vladimir Soro, poslanik PS u Skupštini AP Vojvodine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track