DAČIĆ: EU ne zna šta će sa Srbijom, a još nije sigurna ni šta će sa sobom
Foto: Fonet

Intervju

DAČIĆ: EU ne zna šta će sa Srbijom, a još nije sigurna ni šta će sa sobom

Politika -
Može da nam se dogodi čak i to što sam rekao - da poletimo i priznamo Kosovo, ubeđeni da je to uslov, a da nam onda neko kaže: izvinite, ali uslov je nešto drugo, kaže šef srpske diplomatije

BEOGRAD - Evropska unija još nije sigurna šta će sa sobom, ni šta bi sa nama, i kada se o tome razmišlja mora se imati u vidu sa čim je EU danas suočena, pa kada to pogledate bolje razumete i to što ona, na neki način, beži od svega što joj se učini kao potencijalni problem, izjavio je za Danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Komentarišući svoju nedavnu izjavu da Srbiji ni priznanje Kosova ne bi garantovalo ulazak u EU, jer bi stalno bilo novih uslova, Dačić rekao da nikada ne priča nasumice i da kada nešto kaže, zna šta i zašto govori.

"Ta izjava je reagovanje, ne moje, nego Srbije kao države, na činjenicu da smo godinama izloženi raznim što uslovima, što njihovim najavama", kazao je Daćić i dodao da ona jasno poručuje da nam je dosta toga.

"Želeo sam da poručim", objasno je Dačić, "da nam otvoreno kežu šta hoće od Srbije, da bismo mi, isto tako otvoreno, rekli da li to što se od nas traži hoćemo da uradimo ili ne. Ovako smo u situaciji da prihvatamo ili odbijamo nešto što niko od nas zvanično ne traži, što ne znači ništa drugo nego da može da nam se dogodi čak i to što sam rekao - da poletimo i priznamo Kosovo, ubeđeni da je to uslov, a da nam onda neko kaže: izvinite, ali uslov je nešto drugo", rekao je Dačić.

On je istakao da misli da se njegova izjava ne razlikuje od stava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bi nas Evropska unija primila čim bismo priznali Kosovo.

"Kada razložimo te dve izjave, dođemo na isto -obojica govorimo o uslovima, a koji je uslov najvažniji, pitanje je po kojem su razlike dozvoljene, ali i nebitne. Bitno je da uslova ima i da se nikome u Srbiji to ne dopada", rekao je Dačić. Kada je reč o novim uslovima, objasno je, konketno se radi o uslovima za otvaranje poglavlja.

"Pričalo se da je to implementacija Briselskog sporazuma, a sad je tu i nemačkih 11 tačaka, od kojih neke nemaju veze sa sporazumom, kao most i park mira u Severnoj Mitrovici", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je ocenio da je Srbija sve uradila sa najboljim ocenama i da zbog toga ima pravo na tretman kakav svuda na svetu imaju dobri đaci, a ne da ne zna, kao što ne zna, ni do kada škola raje, a kamoli koji je sve ispiti očekuju.

Komentarišući zahtev Haškog tribunala da se Vojislav Šešelj vrati u pritvor, Dačić je rekao da se radi o pogrešnoj odluci nekog analitičara, koji je svoje nadređene uspeo da ubedi da će tako da poljuljaju vlast u Srbiji, ne da bi je srušili, nego da bi joj pokazali da postoje načini na koje ona može biti ugrožena.Ispostavilo se da je to greška i tog analitičara treba otpustiti.

"Srbija je odavno prestala da bude država koju Šešelj može da poremeti i u njoj ideje o velikoj Srbiji, na Šešeljev način, više nikoga ne zanimaju", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track