Dačić: Haradinaj je ratni zločinac, a glumi žrtvu
Foto: Marina Lopičić

Priština nema pravo na vojsku po rezoluciji 1244

Dačić: Haradinaj je ratni zločinac, a glumi žrtvu

Politika -

BEOGRAD - Ramuš Haradinaj želi sebe da predstavi kao političku žrtvu, a on je ratni zločinac, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje da Priština nema pravo po rezoluciji 1244 da formira vojsku Kosova i da će se Srbija svim političkim sredstvima boriti protiv toga.

"Oni ne mogu bez glasova Srpske liste da donesu takvu odluku. Na to nemaju pravo po rezoluciji 1244 i takva odluka je nelegalna. Po toj rezuliciji jedine oružane snage su UN - KFOR", pojasnio je Dačić.

On je dodao da Prištinu ne zanimaju stavovi UN, te da je pokušaj formiranja oružanih snaga Kosova dodatni faktor nestabilnosti i da će se Srbija boriti protiv toga svim političkim sredstvima.Dačić je uveren da ne postoji mogućnost da poslanici Srpske liste glasaju za formiranje vojske Kosova.

"Ako poslanici glasaju u skladu sa interesima srpskog naroda koji živi na KiM onda neće glasati za formiranje vojske Kosova", naglasio je on. Govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja on je istakao da kosovski političar želi sebe da predstavi kao političku žrtvu što, kako kaže, nije tačno."On je ratni zločinac. Francuski sud odložio je odluku, zakazao novo ročište za 2. mart, tražeći nova dokumenta od srpske vlasti", pojasnio je Dačić.

Dodaje da se političkim pritiscima pokušava da oslobodi ratni zločinac i da počinje da veruje da EU želi da legalizuje da su ratni zločini protiv srpskog naroda dozvoljeni i nekažnjivi."Nije reč o ratnim zločinima za koje je suđeno pred sudom u Hagu, već o zločinima počinjenim posle 1999. godine posle dolaska Kfora. Očekujemo da sud odluči po pravu", rekao je Dačić.

(Tanjug/RTS)

BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track