Dačić: Nastavak prijateljskih odnosa Srbije i Rusije
Foto: Tanjug

Nakon zasedanja Mešovitog srpsko-ruskog Komiteta za trgovinsko-ekonomsku saradnju

Dačić: Nastavak prijateljskih odnosa Srbije i Rusije

Politika -
Srbija će čuvati svoje prijateljstvo sa Rusijom. Sa saradnjom nastavljamo i dalje i sa velikom radošću čekamo posetu predsednika Putina sledeće nedelje, rekao je šef srpske diplomatije

MOSKVA - Srbija i Rusija nastavljaju prijateljske odnose, ne samo u političkoj, već i u svim drugijm sferama, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Moskvi. Nakon zasedanja Mešovitog srpsko-ruskog Komiteta za trgovinsko-ekonomsku saradnju, čiji je koopredsednik zajedno sa ministrom energetike Rusije Aleksandrom Novakom, Dačić je izjavio da Srbija želi da bude članica EU ali "neće to činiti na štetu svojih starih prijatelja". "Srbija će čuvati svoje prijateljstvo sa Rusijom. Sa saradnjom nastavljamo i dalje i sa velikom radošću čekamo posetu predsednika Putina sledeće nedelje", rekao je Dačić.

Novak je rekao da se razgovaralo o proširivanju liste Sporazuma o slobodnoj trgovini, te da će Moskva uskoro dati odgovor, imajući u vidu da je u carinskom savezu sa Belorusijom i Kazahstanom. Reč je u uključivanju u spisak živinskog mesa, šećera, nekih vrsta sireva, cigareta, alkohola i automobila. Dačić je rekao da Srbija želi jačanje saradnje u oblasti energetike, i da reši "pitanje privatizacije nekih preduzeća u Srbiji i njihovo stavljanje u funkciju". Naveo je da se razgovaralo i o obezbeđivanju energenata za Srbiju za ovu zimu kako bi se sprečila mogućnost da se, ako dođe do krize u transportu gasa preko UKrajine, nađe način da Srbija ipak bude obezbeđena. Dačić je rekao da se razgovaralo i o dugovima Srbije prema NIS-u, "i mogućnosti da se kroz vraćanje tih dugova reši pitanje preduzeća kao što je Petrohemija, koja predstavlja veliki problem za Srbiju". "Tu očekujemo veliku pomoć ruske strane u prevazilaženju problema, nalaženju investitota", rekao je Dačić.

Rekao je i da se razgovaralo o i mogućnosti sniženja cene gasa za neke industrijske objekte. Novak je kazao da se trgovinsko-ekonomska saradnja razvija aktivno, da je tokom prošle godine povećana za 15,5 odsto, a za sedam meseci ove godine već 16,5 odsto, što je "veoma mnogo". Dodao je da se u oblasti poljoprivrede za ovu godinu očekuje promet od 300 miliona dolara, a da se samo za poslednja dva meseca obim izvoza iz Srbije poljoprivrednih proizvoda povećao 56 puta, sireva skoro za 17 odsto i drugih proizvoda dva do tri puta. Prema rečima dvojice ministara, međudržavna trgovina od 3,5 milijardi dolara godišnje je još nedovoljna, a cilj je da se što više poveća. Dačić je naveo da se o gasovodu Južni tok nije razgovaralo. "Rusija i Srbija nemaju problem oko Južnog toka. Srbija želi da gradi Južni tok, pripreme dobro idu i sve ostale probleme Rusija treba da reši sa Briselom", dodao je on. Dačić i Novak su potvrdili da se nije razgovaralo o preispitivanju energetskog ugovora Srbije i Rusije. "Nikakva izmena ugovora o kupovini Naftne industrije Srbije (NIS) se ne podrazumeva. NIS je veliki poreski obveznik, u celini kupovina je izvršena po zakonu, smatramo da pitanja koja se danas postavljaju treba da se gledaju odvojeno. Preduzeće radi, investira, uvodi nove tehnologije i privatizacija se vodila na zakonskim osnovama", rekao je Novak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track