DAČIĆ: Novi britanski nacrt rezolucije o Srebrenici nije bitno drugačiji od starog
Foto: Marina Lopičić

Članice saveta bezbednosti UN i dalje neusaglašene

DAČIĆ: Novi britanski nacrt rezolucije o Srebrenici nije bitno drugačiji od starog

Politika -
Generalno gledano, to je nastojanje da se čitava tragedija rata svede na jedan događaj, odnosno jedan zločin, i smatramo da se time ne zadovoljava pravda za sve žrtve", rekao je Dačić i dodao da Vlada Srbije još nije zvanično ogalsila o novom dokumentu

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se novi nacrt rezolucije o Srebrenici koju je inicirala Velika Britanija ne razlikuje mnogo od prethodnog teksta i naglasio da se njim ne zadovoljava pravda za žrtve.

"Generalno gledano, to je nastojanje da se čitava tragedija rata svede na jedan događaj, odnosno jedan zločin, i smatramo da se time ne zadovoljava pravda za sve žrtve", rekao je Dačić za RTS i dodao da Vlada Srbije još nije zvanično ogalsila o novom dokumentu.

On je kazao da se zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija još nisu usaglasile oko teksta, i da postoji mogućnost četvrte rezolucije koja bi mogla da predstavlja kompromisno rešenje sa rezolucijom koju je podnela Rusija.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se različite strane dogovore ili da se glasa za obe rezolucije, a formalno-pravno mogu i da odustanu.

"Srbija nije faktor koji o tome odlučuje, mi nismo članica Saveta Evrope, nismo čak ni dobili poziv za učešće u sednici", kazao je ministar i dodao da još uvek nije bilo razgovora u Vladi Srbije da li bi neko predstavljao Srbiju na sednici SE.

Dačić je potvrdio pisanje medija da se u trećoj verzija rezolucije Velike Britanije o Srebrenici osuđuje taj genocid, ali priznaje da je u tom mestu i okolini, kao i u celoj Bosni i Hercegovini, bilo nevinih žrtava na svim stranama.

U dokmentu se priznaje da je na svim stranama rata bilo žrtava seksualnog nasilja, a izostavljena je prethodna tvrdnja o "desetinama hiljada žena, devojaka, muškaraca i dečaka", žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu.

Upitan kada će biti nastavak pregvora sa Prištinom, Dačić je odgovorio da ne zna, ali da pauza "neće biti duga".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track