DAČIĆ O MIGRANTIMA: Zatvorićemo granicu ako to i drugi urade
Foto: Tanjug Rade Prelic

Sastanak sa šefom austrijske diplomatije

DAČIĆ O MIGRANTIMA: Zatvorićemo granicu ako to i drugi urade

Politika -
BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ukoliko pojedine zemlje na balkanskoj ruti zatvore granice za izbeglice i Srbija će biti prinuđena da primeni takvu odluku na granici sa Makedonijom.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom naglasio da migranti ne mogu da budu stacionirani u Srbiji.

"Važno je da se zemlje međusobno informišu u vezi sa migrantima i da nema iznenađenja već da postoji predvidljiva politika", rekao je Dačić. Austrijski ministar je naglasio da njegova zemlja ne može neograničeno da prima izbeglice. Kako je rekao, gornja granica za prijem izbeglica u Austriju ove godine je 37.500.

"Ako postavimo jasne granice za prihvat duž zapadnobalkanske rute stvoriće se nova situacija, a cilj je da se zaustave izbeglice na grčko-makedskoj granici", rekao je Kurc.

Važno je da Srbija bude od starta ukljucena u to, rekao je Kurc, dodavši da će jedan broj austrijskih vojnika i policajaca biti upućen na grčko-makedonsku granicu.

"Ne verujem da će masa izbeglica sada želeti da ostane u Srbiji, već će izbeglice manje kretati na put kada vide da se politika otvorenog poziva promenila. Od odlučujućeg značaja je da promenimo pristup", rekao je on.

Na pitanje da li postoji dogovor da se migranti vozovima prevoze bez zaustavljanja od Atine do Berlina, Kurc kaže da tog plana definitivno neće biti i da Austrija neće biti spremna da to podrži.

"Mi razmišljamo suprotno, da ih zaustavimo na grčko-makedonskoj granici. Brži transport do austrijske granice neće biti rešenje", rekao je Kurc. Dačić nije želeo to da komentariše, dodajući da se Ministarstvo spoljnih poslova ne bavi time.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track