DAČIĆ O NAPUŠTANJU SKUPA U VARŠAVI: Nervoza nastala jer sam rekao da Srbija neće priznati Kosovo
Foto: Marina Lopičić

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

DAČIĆ O NAPUŠTANJU SKUPA U VARŠAVI: Nervoza nastala jer sam rekao da Srbija neće priznati Kosovo

Politika -

BEOGRAD- Sporazum o pravosuđu koji je postignut u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine je značajan za opštu ocenu o napretku i sigurno će doprineti otvaranju poglavlja, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ali je dodao da suštinsko pitanje ostaje formiranje Zajednice srpskih opština.

Dačić je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Beograd za nastavak dijaloga sa Prištinom koji je statusno neutralan, ali koji podrazumeva da Priština svaki razgovor ne počinje sa rečima "genocid" i "etničko čišćenje" koje je navodno Srbija sprovela.

Priština, ocenio je, pokazuje nervozu zato što ima sve manje uspeha na međunarodnoj sceni, rekao je Dačić i podsetio na izjavu izvestioca EP za Kosovo Urlihe Lunaček, koja je rekla da joj je krivo što pet zemalja EU nije priznalo Kosovo.To, kazao je Dačić, pokazuje koliki se pritisak vrši ne samo na Srbiju nego i na članice EU da priznaju Kosovo.

Govoreći o napuštanju skupa u Varšavi na kojem je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj rekao da je Srbija kriva za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, Dačić je pre nego je odlučio da napusti skup sačekao da vidi kakva će biti reakcija predstavnika EU.Ta reakcija je, kaže, izostala.

"Možda sam pogrešio, ali tako sam mislio. Nervoza je nastala zato što sam rekao da Srbija neće da prizna Kosovo, a Hodžaj je rekao da hoće", pecizirao je Dačić.Tema tog skupa u Varšavi, podsetio je, bila je bezbednosna komponenta i pomirenje, te zapitao o kakvom pomirenju da pričamo posle Hodžajevih reči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track