DAČIĆ O REVIZIJI PRESUDE: Izetbegovićev potez ugrožava stabilnost BiH i regiona
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

Povratak u prošlost

DAČIĆ O REVIZIJI PRESUDE: Izetbegovićev potez ugrožava stabilnost BiH i regiona

Politika -

Potez bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića u dubokoj je suprotnosti sa nastojanjima da se ostvari sveobuhvatno pomirenje u regionu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističući da se time ugrožava stabilnost BiH, ali i regiona.

Tim potezom region se ponovo vraća u prošlost, ocenio je Dačić tokom razgovora sa generalnim direktorom EK za proširenje Kristijanom Danijelsonom o situaciji u regionu, u svetlu toga što je na osnovu odluke Izetbegovića, podnet zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu za pokretanje procesa revizije presude protiv Srbije, bez saglasnosti Predsedništva BiH.

"Time se ugrožava ne samo stabilnost BiH, već čitavog regiona, koji se ponovo vraća u prošlost, umesto da na pragmatičan način, zasnovan na zajedničkim interesima, bude okrenut budućnosti", rekao je Dačić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je istakao da Srbija duboko žali zbog ovakvog razvoja događaja i dodao da će preduzeti sve mere da zaštiti svoje i interese srpskog naroda u BiH.

Šef srpske diplomatije naznačio je da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju regionalne stabilnosti, ali je ukazao da je potrebno da drugi regionalni akteri deluju na isti način.

"Srbija svojom politikom prema BiH u proteklom periodu nije ničim doprinela u negativnom smislu, već je, upravo suprotno, činila sve da unapredi sveukupne odnose sa BiH", podvukao je Dačić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track