DAČIĆ ODGOVORIO HRVATSKOJ: Ni mnogo jačim zemljama ne damo da nas ponižavaju, pa nećemo ni vama!
Foto: Dragana Udovičić

Nove pretnje suseda putu Srbije ka EU

DAČIĆ ODGOVORIO HRVATSKOJ: Ni mnogo jačim zemljama ne damo da nas ponižavaju, pa nećemo ni vama!

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da su pretnje Hrvatske da će blokirati Srbiju na putu ka EU, ukoliko se ne ukine zakon o univerzalnoj jurizdikciji, odraz "patološke opterećenosti našom zemljom" i da Srbija neće dozvoliti ni mnogo jačim zemljama od Hrvatske da je ponižavaju.

Dačić kaže da je i na Međuvladinoj konferenciji na kojoj su otvorena poglavlja 23. i 24. Hrvatska imala svoje stavove i da su nakon toga stigle pretnje da će blokirati put ka EU, ali da ukidanje Zakona o jurizdikciji nijednom rečju nije spomenuti ni od nijednog vodećeg državnika kao obaveza.

"Evropska komisija je odbila zahtev Hrvatske jer nemaju utemeljenje u međunarodnom pravu. To što od nas traže treba da zatraže od 11 zemalja EU. Univerzalna jurizdikcija, kada su u pitanju ratni zločini, nije evropsko pravilo", naglasio je Dačić.

On je precizirao da takav zakon imaju i Nemačka i Španija, ali i još devet evropskih zemalja, te da je po tom zakonu suđeno i onima za zločine za Srebtrenicu, ali i onima koji su počinili zločine prema Hrvatima.

"To je igrokaz koji služi da domaću upotrebu, to je odraz patološke opterećenosti Srbijijom. Srbija neće dozvoliti ni mnogo jačim zemljama od Hrvatske da je ponižavaju", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija želi da rešava bilateralne probleme, ali da se to ne može postići vraćanjem u prošlost i pokušajem rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track