Dačić: Odluka Tribunala o Šešelju skandalozna i perfidna
Foto: Nebojsa Mandic

Ugrožena politička stabilnost

Dačić: Odluka Tribunala o Šešelju skandalozna i perfidna

Politika -
Srbiju, ni krivu ni dužnu, uvode u političku nestabilnost, kaže ministar

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da odluka Haškog tribunala da se lider radikala Vojislav Šeselje vrati u pritvor, ugrožava političku stabilnost Srbije, pa samim tim i regiona.Dačić je naglasio da je takva odluka skandalozna i perfidna, jer Srbiju, ni krivu ni dužnu, uvodi u političku nestabilnost."Jasno je da je od samog početka imala za cilj da ugrozi i naruši političku stabilnost u Srbiji, a samim tim i u čitavom regionu", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa italijanskim šefom diplomatije Paolom Đentilonijem.

Uz napomenu da se ostavi po strani Šešeljevo "neodgovorno ponašanje" i izjave koje ne idu u prilog ni njemu ni državi, Dačić je kazao da odluka Haškog tribunala nije bez namere i da Srbija ima pravo to da kaže i obrazloži svoje interese.On je iskazao oštar protest zbog takvog ponašanja Haškog tribunala, navodeći da je Srbija politički stabilna zemlja, da je ispunila sve obaveze prema tom sudu i u tom cilju imala veoma teške zadatke pred sobom.

"Mi u regionu veoma volimo sindrom drona, a to je da, kad napravimo korak unapred, idemo nekoliko koraka unazad", rekao je Dačić i naveo da se u slučaju Šešelja sistem Haškog tribunala pokazao kao potpuno neefikasan, budući da je on tamo proveo više godina, a da taj proces još nije okončan.On je napomenuo da Vlada Srbije nije učestvovala u razgovorima, niti je obaveštena o odluci da Šešelj bude pušten, kao da da je niko nije obavestio ni o njegovom puštanju na slobodu i da do danas nije dobila zvaničan zahtev da bude vraćen u Haški tribunal.

"Samo smo obavešteni da mu ne damo pasoš, čak nije ni naš policajac išao po njega, što je bila praksa u drugim slučajevima. Naša ambasada je za to saznala na sajtu. To je bio Šešeljev aranžman sa Haških tribunalom", rekao je Dačić i dodao da će Vlada Srbije odlučiti o tome, ne precizirajući kada.On je napomenuo i da se odluka Haškog tribunala, koja do sada nje zabeležena, ne uklapa u koncept reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track