Dačić: Odnosi Srbije i Nemačke nisu narušeni
Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Odnosi Srbije i Nemačke nisu narušeni

Politika -
Odnosi između Nemačke i Srbije nisu narušeni zbog ovoga što se desilo.Reč je o spletu okolnosti koji je doveo do različitih reči možda nediplomatskih od strane nemačkog ambasadora, rekao je srpski šef diplomatije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da odnosi između Srbije i Nemačke nisu narušeni posle izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ambasadora Nemačke u Beogradu Hajnca Vilhelma u vezi sa porukama komesara EU za susedstvo Johanesa Hana.

"Odnosi između Nemačke i Srbije nisu narušeni zbog ovoga što se desilo", rekao je Dačić dodavši da je reč o spletu okolnosti koji je doveo do različitih reči, "možda nediplomatskih od strane nemačkog ambasadora".

Dačić je istakao da su predsednik Nikolić i ambasador Vilhelm u dobrim odnosima.

"Mislim da je interes svih da budemo principijelni i da tu temu relaksiramo kako bismo izvukli ono što nam je važno za našu buduću saradnju", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara na redovnoj mesečnoj konferenciji za medije.

"Veoma je jasno oko čega se mi sa mnogim zemljama ne slažemo i uvek je bilo osnovno polazište da probamo da nađemo teme oko kojih se slažemo - slažemo se oko toga da Nemačka predstavlja našeg veoma značajnog partnera i da u skladu sa tim treba otkloniti sve ovakve probleme koji postoje", naglasio je on.

Dačić je rekao da razume i reakciju predsednika Nikolića imajući u vidu, kako je rekao, "da smo svi svedoci, u raznim prilikama, raznih izjava međunarodnih zvaničnika koji ponekad ne polaze od stava organizacije koju predstavljaju, već od stavova zemalja iz kojih dolaze".

"Bez obzira šta je komesar Han rekao i da li je rekao, stav Evropske unije nikada ne može biti da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova pre ulaska u EU, zato što to nisu uradile zemlje koje su članice Unije", istakao je Dačić.

"Ne može se Srbiji nametnuti nešto što nisu uradile države članice EU", naglasio je on i podsetio da ima pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Iz ove situacije, ocenio je Dačić, treba izaći tako što će se razgovarati o svim tim spornim izjavama, štiteći integritet predsednika Republike i ostalih državnih institucija i organa, i nastaviti saradnju sa Nemačkom u u cilju naših zajedničkih interesa.

"Bez obzira na izjave različitih zvaničnika, Evropska unija nikada pred Srbiju zvanično nije postavila takvu vrstu zahteva. Ako bude postavila, to je tema o kojoj se mora ozbiljno razgovarati, a mislim da svi znaju da smo mi već unapred principijelno rekli kakva je naša pozicija kad je reč o Kosovu i Metohiji", istakao je Dačić.

On je dodao da će i nastavak razgovora u Briselu biti u tom tonu.

"Mi te razgovore smatramo statusno neutralnim, razgovaramo o normalizaciji našijh odnosa, a ne o priznanju nezavisnosti Kosova", zaključio je srpski šef diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track