Dačić pisao Banu:Kosovo ne može u Unesko
Foto: Marina Lopičić

Ministar spoljnih poslova

Dačić pisao Banu:Kosovo ne može u Unesko

Politika -
Srbija nije promenila svoju poziciju u odnosu na status pokrajine, iako se suočava sa zahtevima i nastojanjima Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija izvan konteksta dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji, istakao je srpski šef diplomatije

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pisao je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu povodom namere Kosova da postane članica Uneska, navodeći u pismu da je to za Srbiju neprihvatljivo, jer se Kosovo ne može smatrati državom.

On je u pismu istakao da Srbija nije promenila svoju poziciju u odnosu na status pokrajine, iako se suočava sa zahtevima i nastojanjima Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija izvan konteksta dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji. To je za Srbiju neprihvatljivo, istakao je Dačić i kao poslednji takav primer naveo nastojanja Kosova ka članstvu u Unesku. "Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UN 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko", istakao je Dačić u pismu.

On je ukazao da bi u tom smislu svako drugačije postavljanje prema razmatranju pitanja članstva Kosova u Unesku predstavljalo ignorisanje, odnosno povredu pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Đurić: Vrhunski cinizam

Vlada Srbije i srpska diplomatija ne prihvataju ideju da Kosovo bude član Unesko i boriće se protiv toga, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i tu incijativu okarakterisao "vrhunskim cinizmom" i politički neodgovornom. "Oni koji to danas traže su glavni vinovnici razaranja stotina srpskih svetinja na Kosovu. Mislim da je sama ideja da oni koji su izašli iz rata kao ratni komandanti pa se onda presvukli i postali političari danas traže da upravljaju i odlucuju o svetinjama koje su dok su bili u uniformama razarali - to je vrhunac cinizma i političke neodgovornosti", rekao je Đurić

Zahtev još nije stigao

U sekretarijat Uneska nije stigao zahtev Kosova da postane član ove organizacije Ujedinjenih nacija, potvrđeno je u sedištu te organizacije UN, u Parizu. Priština je još pre sedam dana saopštila da je takva molba poslata. Zbog ove namere kosovskih zvaničnika, piše list, srpska diplomatija poslednjih dana je "na nogama" i pokušava da obezbedi da zemlje koje su neodlučne da li da podrže Prištinu, ipak glasaju protiv i da ne ostanu uzdržane, jer bi i time, posredno, popločale put kosovskom članstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track