DAČIĆ: Počasni konzuli važni za zatupanje interesa Srbije u svetu
Foto: Tanjug Rade Prelić

Palata Srbije

DAČIĆ: Počasni konzuli važni za zatupanje interesa Srbije u svetu

Politika -
Dačić je na prvoj Konferenciji počasnih konzula Srbije u Beogradu, rekao da je Vlada Srbija uverena da će počasni konzuli, koji su ugledne ličnosti, profesori, advokati, biznismeni..., nastaviti da rade na unapređivanju odnosa Srbije i zemalja iz kojih dolaze, kao i na promociji potencija naše zemlje

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je danas da su počasni konzuli izuzetno značajni za zastupanje interesa Srbije i jačcanje njenih odnosa sa zemljama iz kojih dolaze, posebno u državama u kojima nemamo diplomatsko-konzularna predstavništva.

Dačić je na prvoj Konferenciji počasnih konzula Srbije u Beogradu, rekao da je Vlada Srbija uverena da će počasni konzuli, koji su ugledne ličnosti, profesori, advokati, biznismeni..., nastaviti da rade na unapređivanju odnosa Srbije i zemalja iz kojih dolaze, kao i na promociji potencija naše zemlje.

"Zainteresovani smo da čujemo vaša zapažanja i predloge o unapređenju naših odnosa i saradnje sa zemljama u kojima ste počasni konzuli i sigurno da postoje mnoge oblasti u kojima možemo da koristeći vašu instituciju, ostvarujemo što bolje i bliže odnose", naveo je Dačić.

On je najavio i mogućnost da bude formirana asocijacija počasnih konzula koja bi koordinirala njihov rad i omogućila da se među njima uspostave viši nivoi saradnje.

"Treba da razgovaramo o političkim porukama prema rukovodstvima zemalja čiji ste državljani. Vi ste veoma ugledni ljudi sa dobrim kontaktima sa rukovodstvima zemalja u kojima živite i možete biti od velike pomoći i političkim interesima Srbije", podvukao je Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade Srbije.

On je izrazio nadu da će njihova okupljanja postati praksa, podsećajući da je prve počasne konzule imenovala Kraljevina Jugoslavija još pre Prvog svetskog rata, u Briselu, Liježu i Ženevi.

Srbija danas ima, dodao je, 72 počasna konzula - 19 u Evropi, 25 u Severnoj i Latinskoj Americi i po 13 u Aziji i Africi. Dačić se zahvalio počasnim konzulima koji su o svom trošku doputovali u Srbiju, navodeći da bi to trebalo da bude primer mnogim službenicima u administraciji i diplomatama.

"Pretpostavljam da svi znate koliko košta doći iz Japana, Čilea, Šri Lanke u Beograd i zato mi je još draže što vas ovoliko ima", naveo je Dačić, dodajući da Srbija visoko ceni njihovu spremnost da prihvate da budu počasni konzuli i da štite interese Srbije i pružaju pomoć i usluge našim građanima. Konzuli, njih 34, došli su iz zemalja širom sveta, među kojima su Belgija, Brazil, Gvatemala, Indija, Italija, Japan, Kanada, Mađarska, Makedonija, Malta, Nigerija, Poljska, Portugal, Turska, Čile, Španije, Šri Lanke. Premijer Aleksandar Vučić je počasnim konzulima uručio po zastavu Republike Srbije koja će se vijoriti ispred naših počasnih konzulata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track