DAČIĆ PRED POČETAK KONFERENCIJE OEBS: Srbija je postala ozbiljan igrač u diplomatiji
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

U Beograd stiže 46 šefova diplomatije

DAČIĆ PRED POČETAK KONFERENCIJE OEBS: Srbija je postala ozbiljan igrač u diplomatiji

Politika -
BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija u protekloj godini pokazala da je ozbiljan igrač koji može da predsedava jednom velikom i složenom organizacijom poput OEBS-a i to u trenuku kada je ona bila suočena sa akutnim problemima poput situacije u Ukrajini, a zatim i migrantskom krizom i terorizmom.

"O tome govori i sama činjenica da na Ministarski savet OEBS-a u Beogradu, koji je inače najveći skup koji naša zemlja organizuje od samita nesvrstanih, dolaze ministri iz 44 članice OEBS-a, zatim visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i najverovatnije jordanski ministar spoljnih poslova, što je ukupno 46 šefova diplomatija", rekao je Dačić sinoć za RTS.

Dačić je potvrdio da se na marginama Ministarskog saveta očekuje niz bilateralnih susreta između učesnika kao i sa rukovodstvom Srbije, odnosno predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i Dačićem kao šefom diplomatije. On, međutim, nije mogao da potvrdi da će doći do sastanka šefova diplomatije Rusije i Turske.

"Ja ne znam da li će tog sastanka biti. Očekujem i čuo sam da se ragovaralo o tome da će se ovde susresti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri kao i da je bilo najava susreta koje će imati Mogerini", rekao je šef srpske diplomatije.

Na podsećanje da je ambasador Rusije rekao da očekuje da OEBS osudi obaranje ruskog aviona kao agresiju Turske, Dačić je rekao da će o tome sigurno biti reči kao i o drugim temama i konfliktima, ali je ponovio da se odluke donose konsenzusom.

"Sam proces donošenja političkih odluka je takav da je za to neophodan konsenzus. To je stvar pregovora.

Do sada nije predložena takva odluka. A ukoliko bude predloženo biće potrebno da se i Turska složi tako da vam je odgovor jasan", rekao je Dačić.

On je istakao i da je u organizacionom smislu sve spremno za predstojeći Ministarski savet, a kada je reč o političkim odlukama, Srbija na njih ne može mnogo da utiče s obzirom da se odluke donose konsenzusom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track