Dačić: Rešavanje ukrajinske krize pritoritet Srbije
Foto: Nebojsa Mandic

Srbija predsedava Oebsom

Dačić: Rešavanje ukrajinske krize pritoritet Srbije

Politika -
Srbija je, kako je rekao šef srpske diplomatije, spremna da sprovode svoje prioritete u sve tri dimenzije i da radi na postizanju predviđenih ciljeva, od borbe protiv terorizma i boljeg upravljanja vodama do primene obaveza u oblasti zaštite ljudskih prava

BEOGRAD- Rešavanje situacije u Ukrajini, zasnovano na poštovanju mirovnog sporazuma svih strana, biće prioritet Srbije kada preuzme predsedavanje OEBS-u u 2015. godini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao, kako je navedeno u saopštenju OEBS, da predsedavanje predstavlja veliki izazov i priliku za Srbiju da iskoristi političku volju ka ciljevima OEBS, posebno u vezi sa postojećom krizom u Ukrajini, što nije bilo očekivano kada je Srbija izrazila volju da predsedava OEBS-u pre tri godine.

"Odgovor OEBS-a u takvim teškim okolnostima pokazuje da, kada je obdarena neophodnom politickom voljom, organizacija može da upotrebi svoje komparativne prednosti, da efikasno doprinese rešavanju izazova takvih kriza i da svedoči o značaju OEBS kao regionalnom bezbednosnom aranžmanu", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija namerava da sve svoje napore uloži u pronalaženje političkog rešenja trenutnih problema.

Srbiji će, takođe, prioritet biti rad na dugotrajnim sukobima, gde će preneti svoje sopstveno iskustvo kao zemlja koja je izašla iz sukoba i koja je bila u tranziciji prema demokratiji.

Dačić je istakao da je Srbija posvećena principima OEBS kao i transparentnosti i efikasnosti u radu ka ciljevima OEBS.

Srbija je, kako je rekao šef srpske diplomatije, spremna da sprovode svoje prioritete u sve tri dimenzije i da radi na postizanju predviđenih ciljeva, od borbe protiv terorizma i boljeg upravljanja vodama do primene obaveza u oblasti zaštite ljudskih prava.

U godini srpskog predsedavanja, 2015, biće obeležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija, navedeno je u saopštenju OEBS.

Dačić će prioritete Srbije predstaviti Stalnom savetu OEBS u Beču, 15. januara, što će označiti i zvaničan početak predsedavanja Srbije toj organizaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track