DAČIĆ: Srbija presedava OEBS u veoma teškom trenutku
Foto: Marina Lopicic

Ukrajina centralna tema

DAČIĆ: Srbija presedava OEBS u veoma teškom trenutku

Politika -
Prilikom podnošenja kandidature za predsedavanje OEBS, smatrali smo da bi predsedavanje zemlje sa zapadnog Balkana pružilo dodatnu vrednost radu naše organizacije, posebno u smislu prenošenja pouka stečenih na osnovu našeg iskustva na širi region OEBS, ocenio je Dačić

BEČ – Srbija je danas stupila na mesto predsedavajućeg OEBS, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u Beču poručio da međunarodna zajednica treba da ostane budna pred postojećim i novim terorističkim pretnjama, kao i da Ukrajina ostaje centralno pitanje kojim će se OEBS baviti ove godine.

Predsedavanje Srbije OEBS dolazi u veoma teškom trenutku, kazao je Dačić, izlažući prioritete predsedavanja na sednici Stalnog saveta OEBS u Beču.

"Prilikom podnošenja kandidature za predsedavanje OEBS, smatrali smo da bi predsedavanje zemlje sa zapadnog Balkana pružilo dodatnu vrednost radu naše organizacije, posebno u smislu prenošenja pouka stečenih na osnovu našeg iskustva na širi region OEBS", ocenio je Dačić.

On je kazao da OEBS igrao važnu ulogu u procesima post-konfliktne tranzicije, naročito u pružanju podrške širokom spektru reformi na celom zapadnom Balkanu.

Iako svaki region na prostoru OEBS ima svoju specifičnost, potreba za dijalogom i pomirenjem je sve izraženija u trenutnim izazovnim geopolitičkim okolnostima, rekao je Dačić.

Naše sopstveno iskustvo pokazuje da, uprkos mnogim preprekama, pozitivna agenda može da se napravi prekomponovanjem postojećeg konteksta na pragmatičan i ka cilju orijentisan način.

"Verujem da naše predsedavanje može i da pruži dodatni podsticaj ovoj pozitivnoj agendi jačanjem regionalne saradnje i unapređenjem procesa pomirenja", uveren je predsedavajući OEBS.

U vezi sa prošlonedeljnim terorističkim napadima u Francuskoj, Dačić je rekao da je taj užasan akt nasilja istakao sve veće pretnje našim društvima i da je potrebno zaštititi slobodu izražavanja i novinare od sve većih izazova kojima su izloženi."Moramo biti nedvosmisleni u našoj osudi svih oblika terorizma, a istovremeno obezbediti da naša društva ostanu ujedinjena protiv pokušaja da se stvore podele na verskoj osnovi", rekao je on.

Sve naše vlade su dužne da preduzmu neophodne mere ne samo u pogledu borbe protiv terorizma i pružanja bezbednosti građanima, već i u pogledu negovanja tolerancije i nediskriminacije u našim društvima, poručio je Dačić."Strašni napad pre dva dana u istočnoj Ukrajini, u kojem je nekoliko ljudi ubijeno i ranjeno, je još jedan dokaz ove tvrdnje".

On je pozvao sve strane u Ukrajini da odmah obustave upotrebu sile i pokažu uzdržanost, te podvukao neophodnost punog poštovanja prekida vatre.

"Očigledno, situacija u i oko Ukrajine i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju stabilnosti regiona, kao i evropskoj i globalnoj bezbednosti. Vodeći prioritet u našem redu biće da nastavimo da se bavimo tom krizom na način koji će dati podstreka mirovnom procesu", naglasio je on.

Dačić je rekao da Srbija namerava da zajedno sa Trojkom (Srbija, Švajcarska i Nemačka) radi sa glavnim akterima na iznalaženju miroljubivog rešenja te krize, putem dijaloga.Bez iskrenog dijaloga među glavnim akterima, kao i među državama učesnicama, biće, prema njegovim rečima, izuzetno teško doći do rešenja krize.

Stoga je, kako je dodao, od suštinskog značaja da se ulože maksimalni napori u cilju postizanja održivog prekida vatre i potpunog obustavljanja neprijateljstva.Primena dokumenata iz Minska od strane svih ključna je za postizanje napretka, uveren je Dačić.

On je dodao da čvrsto podržava napore šefa Posmatračke misije OEBS, koja se pokazala dragocenom i jedinstvenom, uz očekivanje da će Trilateralna kontakt grupa svojim radom značajno doprineti jačanju dogovora potpisanih u Minsku i unapređenju mirovnog procesa.

Dačić je kazao da će Srbija na dnevni red kao glavni zadatak staviti i rešavanje zamrznutih konflikata putem dogovorenih formata.On je izrazio uverenje da ima prostora da se pokuša da se prevaziđe "status kvo" u pogledu zamrznutih konflikata na prostoru OEBS i u tom pravcu treba pojačati napore.

Prema njegovim rečima treba nastaviti sa održavanjem kontakata na visokom nivou kao i sa redovnim i neometanim održavanjem sastanaka formata, imajući u vidu postojeće okolnosti, da smatram da bi neki mali, ali konkretni koraci mogli da unaprede poverenje među stranama, čime bi se otvorio put ka hvatanju u koštac sa suštinskim problemima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track