Dačić: Srbija za stabilnost regiona, pomirenje i EU
Foto: Dado Đilas

Sastanak Zapadnobalkanske šestorke

Dačić: Srbija za stabilnost regiona, pomirenje i EU

Politika -

SKOPLJE - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na ministarskom sastanku "Zapadnobalkanske šestorke" da Srbija ostaje duboko posvećena stabilnosti regiona, svom pristupnom procesu EU, ali je ocenio i da se kriterijumi sve više pooštravaju i da članstvo postaje "pokretna meta".

Dačić je u govoru na sastanku u Skoplju istakao i da je Srbija otvorena za proces pomirenja, za koji je potrebno uzajamno uvažavanje i dogovor, a ne jednostrani potezi.On je istakao i da se iskreno nada da će EU uvažiti napore koje Srbija preduzima.

"Prva potvrda toga biće spremnost EU da tokom ove godine omogući otvaranje većeg broja pregovaračkih poglavlja nego što smo uspeli da otvorimo u prethodne tri godine od kada smo započeli pregovore, odnosno šest", rekao je Dačić.

Srpski ministar je istakao da je EU svesna da njena stabilnost i bezbednost zavise od stabilnosti regiona, te da je regionalna saradnja na Balkanu bila u najvećoj meri podstaknuta upravo procesom evropske integracije."Veliko je pitanje kakve posledice bi imao nedostatak jasne evropske perspektive", naglasio je Dačić i dodao da je očigledno da se kriterijumi sve više pooštravaju i da članstvo postaje pokretna meta, te da je nepoznanica kojom će se brzinom odvijati tokom perioda reforme EU koja je u toku.

On je primetio da se proširenje sve ređe pominje kao važna politika EU zbog svih izazova s kojima se EU suočava, poput ekonomskih problema, migrantske krize, sve prisutnijeg terorizma i nasilnog ekstremizma, a ove godine i izbora u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, čiji rezultati mogu imati posledice po budućnost Unije.

Govoreći o formatu "Zapadnobalkanske šestorke" u okviru Berlinskog procesa, Dačić je rekao da je to veoma dobar neformalni forum za jačanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.

On je istakao da je Srbija spremna da ispuni sve što je dogovoreno u okviru Berlinskog procesa, te da je otvorena za razgovore o uvođenju novih oblasti, kao što je jačanje regionalne integracije u ekonomiji i zaštiti životne sredine.

Dačić je rekao da su očekivanja Srbije od predstojećeg samita o Zapadnom Balkanu u Trstu, koji će biti održan u julu, realna i da je Srbija svesna da je primena dogovorenog sa ranijih samita proces, a ne čin, kao i da se samo saradnjom i doslednom primenom dogovorenog može postići napredak.

Ministar je rekao da Berlinski proces ima budućnost nakon 2018. godine, a da zemlje Zapadnog Balkana mogu značajno da doprinesu njegovoj efikasnosti kroz uvođenje polugodišnjeg rotirajućeg predsedavanja i uspostavljanje redovnih sastanaka ministara najmanje dva puta godišnje.Dačić je danas učestvovao na ministarskom sastanku "Zapadno-balkanske šestorke", a pored ministara, na skupu su učestvovali i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, državni podsekretar Ministarstva inostranih poslova Italije Vićenco Amendola, kao i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja