Dačić: Srpske firme ne prodaju oružje Libiji!
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

Niko nema dozvolu

Dačić: Srpske firme ne prodaju oružje Libiji!

Politika -
To je apsolutna dezinformacija koja je došla iz Bosne i Hercegovine, rekao je ministar i dodao da je to "zato što je bila jedna afera kod njih da su oni prodavali oružje Ukrajini"

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije odbacio je danas navode o trgovini oružjem srpskih firmi sa Libijom, istakavši da od izbijanja krize u toj zemlji nijedna domaća firma nije dobila dozvolu za to.

"To je apsolutna dezinformacija koja je došla iz Bosne i Hercegovine", rekao je on dodavši da je to "zato što je bila jedna afera kod njih da su oni prodavali oružje Ukrajini".Dačić je rekao da, od kad je on na mestu šefa diplomatije, nije izdata nijedna dozvola za trgovinu oružjem sa Libijom od izbijanja krize, iako je bilo zahteva za to.

"Da li je bilo takvih zahteva, bilo je, da li je bilo nekih drugih država koje su to radile, da li su naše firme u tome učestvovale, sigurno pretpostavljam da jesu, kao i drugi biznismeni", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima OEBS-a.Mnogo više oružja tim zemljama, kako je naveo, prodaju oni koji kontrolišu druge nego mi."Pa kojim oružjem ratuje Islamska država? Da im nije možda Srbija izvezla oružje, za tolike teroriste širom sveta?" zapitao je on i dodao da je poznato da su ratovi uvek dobri za trgovce oružje.

Dačić je rekao da se firma "Tehnoremont", o čijem poslovanju su, kako su preneli bosanski mediji, Ujedinjene nacije od Srbije zatražile istragu, više puta žalila Ministarstvu zbog nedobijanja dozvole, kao i da dozvola nije izdata nijednoj drugoj kompaniji."Nema dozvole dok u Libiji vlada haos. Znači, apsolutno nije tačno da su UN nezadovoljne Srbijom. Naprotiv, mogli ste da čujete našeg ambasadora pri UN da oni ističu Srbiju kao primer", naglasio je Dačić.

On je rekao da naša vojna industrija opravdano reaguje zbog toga što naše fabrike ne dobijaju dozvole za izvoz oružja, dok svi drugi prodaju naoružanje."Ali, dobro, mi smo mala zemlja, ne možemo da se merimo sa svima njima. Sigurno nećemo rušiti ugled Srbije i bilo bi dobro da sve te informacije proveravamo", rekao je Dačić."Veoma vodimo računa o tome gde ide i kome se prodaje oružje", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja