(FOTO) DAČIĆ U JUŽNOJ AMERICI: Podrška Srbiji po pitanju Kosova!
Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova imao dobre bilateralne razgovre

(FOTO) DAČIĆ U JUŽNOJ AMERICI: Podrška Srbiji po pitanju Kosova!

Politika -
Zemlje sa kojima smo ovde razgovarali su veoma čvrste u svom stavu kada je reč o pitanju teritorijalnog integriteta, ne samo zbog prijateljstva sa Srbijom, nego zbog toga što smatraju da međunarodno pravo treba da se bazira na principima, a ne na interesima i na sili, rekao je Dačić
1 / 8 Foto: MSP

KANKUN - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Meksiko, Trinidad i Tobago, Argentina, Gvatemala i Jamajka podržavaju politiku Srbije i da neće priznavati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić, koji učestvuje na Prvoj konferenciji država strana Ugovora o trgovini naoružanjem (ATT), koja se održava u Kankunu u Meksiku, naglasio je da je cilj posete ostvaren - a to je učvršćavanje odnosa sa zemljama koji imaju prijateljski stav prema Srbiji i prema pitanju Kosova i Metohije.

"Zemlje sa kojima smo ovde razgovarali su veoma čvrste u svom stavu kada je reč o pitanju teritorijalnog integriteta, ne samo zbog prijateljstva sa Srbijom, ne samo što imaju i neke svoje probleme na svojim teritorijama, nego zbog toga što smatraju da međunarodno pravo treba da se bazira na principima, a ne na interesima i na sili", rekao je Dačić.

On je naglasio da je drugog dana konferencije imao dobre bilateralne razgovre, da je predočeno šta Srbija radi u oblasti kontrole trgovine naoružanja, ali su ostvareni i ciljevi vezani za bilateralne kontakte sa zemljama koje podržavaju stav Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Dačić je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Meksika, zemlje sa kojom sledeće godine Srbija obeležava 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Ono što je za nas veoma važno je da Meksiko neće menjati svoju podršku i da Srbija uživa puno razumevanja kada je reč o očuvanju našeg teritorijalnog integriteta, odnosno o pitanju nezavisnosti Kosova", naglasio je Dačić.

Na sličnoj poziciji stoje i ministri Trinidada i Tobaga, rekao je on i ukazao da je ta zemlja članica Izvršnog odbora UNESKO, i da je moguće da se zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji, za koji naša zemlja smatra da je suprotan principima međunarodnog prava, bude na dnevnom redu te organizecije.

"Ustanovili smo da Trinidad i Tobago veoma jako i principijelno podržava stav Srbije vezano za pitanje teritorijalnog integriteta. Slične stavove su mi rekli i ljudi iz ministarstva spolnih poslova i ministri Jamajke i Gvatemale, a o tome sam razgovarao još jednom i sa pomoćnikom ministra inostranih poslova Argentine", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track