DAČIĆ UPOZORIO FREDERIKU MOGERINI: Građani EU će isto plaćati taksu za ulazak u Srbiju
Foto: Dado Đilas

Reciprocitet ako se usvoji registraciju

DAČIĆ UPOZORIO FREDERIKU MOGERINI: Građani EU će isto plaćati taksu za ulazak u Srbiju

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini i šefove diplomatija Višegradske grupe da je Srbija protiv plaćanja registracije gradjana koji putuju u EU i da je spremna da ona uvede recipročnu meru.

"M smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo da objasnimo koja je logika toga. Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontra mere i ja ću to predložiti. Kako je moguće da se takav korak čini jednostrano," kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije upozorio je da nije logično da gradjani Srbije plaćaju ulazak u EU a da gradjani država članica EU dolaze bez plaćanja.

DOJČE VELE OTKRIVA: Evo zašto se građanima Srbije uvodi PLAĆANJE TAKSI za ulazak u EU

"Mi moramo da poštujemo jedni druge i da radimo u zajedničkom interesu", rekao je Dačić o budućem sistemu registracije poput američkog kojim EU pokušava da u migrantskoj krizi i zbog terorističkih napada reši pitanje ko ulazi u EU.Dačić je kazao da s nestrpljenjem očekuje da počne u punoj meri rad Fonda za Zapadni Balkan formiran uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda i pozvao je susede u regionu da podrže Beograd kao eventualno sedište sekretarijata regionalne transportne zajednice, kao što je Srbija podržala Tiranu, Skoplje, Sarajevo i Danilovgrad kao sedišta regionalnih institucija.

OVO JE NOVI PREDLOG BRISELA: Građani Srbije PLAĆAĆE ULAZ u EU, a on će koštati OVOLIKO

"U Beogradu već više od 10 godina uspešno funkcioniše sedište Sekretarijata Transportne opservatorije (SEETO), koje logično treba da preraste u sedište Sekretarijata Transportne zajednice. Time bi se obezbedio nastavak već postojeće institucionalizovane saradnje i strukture.

Beograd je i važno transportno čvorište u regionu, pristupačan je sa aspekta drumskog, železničkog, a posebno sa aspekta frekventnosti i destinacija avio saobraćaja", rekao je Dačić.

(KURIR TV) TAKSA 5 EVRA: Šta građani misle o plaćanju ulaza u EU

Poljska kao predsedavajuća zemlja Višegradske grupe okupila je danas u Varšavi na redovni godišnji sastanak šefove diplomatija 16 zemalja Srednje i jugoistočne Evrope na razgovore o zajedničkim izazovima koji prete i EU i Zapadnom Balkanu, kao i o proširenju EU na taj region.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track