Dačić:Niko ne traži da odmah uskladimo spoljnu politiku s EU
Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić:Niko ne traži da odmah uskladimo spoljnu politiku s EU

Politika -
Mi imamo obavezu da do prijema u Evropsku uniju usaglasimo našu spoljnu politiku. Ja ne verujem da ćemo sledeće godine ući u EU, tako da ne verujem da ćemo sledeće godine uskladiti sva naša poglavlja sa zahtevima EU, rekao je Dačić

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da niko od Srbije ne traži da odmah u potpunosti uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

"Mi imamo obavezu da do prijema u Evropsku uniju usaglasimo našu spoljnu politiku. Ja ne verujem da ćemo sledeće godine ući u EU, tako da ne verujem da ćemo sledeće godine uskladiti sva naša poglavlja sa zahtevima EU", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za medije.

"Jer, da je to tako, mi bismo već bili u članstvu Evropske unije", istakao je šef diplomatije i naglasio da "to niko od nas ni ne traži, zato nemojmo mi sami da pričamo o nečemu što ne postoji kao zahtev".

Postoji stav da Srbija treba "postepeno da usaglašava svoju spoljnu politiku sa politikom EU", objasnio je Dačić i ukazao da je naša spoljna politika potpuno usklađena sa evropskom, osim u delu koji se odnosi na sankcije prema Rusiji.

"Nema nikakvih razloga da bude nekog pritiska, niti ga je do sada bilo", naglasio je Dačić.

On je izrazio zadovoljstvo razgovorima koje je imao u okviru priprema za predsedavanje OEBS-u, u kojima, kako je rekao, niko nije izrazio bilo kakvu sumnju u kredibilitet naše zemlje kao predsedavajuće.

"Čak mi je i sam ukrajinski šef diplomatije rekao da Ukrajina ne vidi da je naša bliskost sa Rusijom problem ako ona bude iskorišćena u cilju boljih i kvalitativnijih pregovora i rezultata tog dijaloga", kazao je Dačić.

"A mi upravo to i želimo da, imajući u vidu dobre odnose sa svima, to iskoristimo da budemo pošten pregovorač i da na takav način budemo kredibilni kod svih - i EU i u SAD, u Rusiji, Ukrajini", naglasio je on.

Izrazivši nadu da ćemo brzo otvoriti pregovore o poglavljima, Dačić je rekao da mu je prilikom posete Parizu ranije ovog meseca francuski šef fiplomatije Loran Fabijus rekao da je Francuska naročito insistirala na tome da stoji formulacija da se "u što skorijem periodu" očekuje otvaranje prvih poglavlja.

Dačić je izrazio uverenje da će za to sada postojati mnogo bolji uslovi, pošto je formirana vada u Prištini, što je bila je jedna od glavnih kočnica.

"Posle nastavka dijaloga u Briselu, 9. februara, nadam se da će se u narednim mesecima stvoriti uslovi za otvaranje prvog poglavlja", rekao je on i podsetio da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 32 koje se tiče finansijske kontrole, ali da je jedino sporan bio stav Nemačke da se ne može pre poglavlja 35, 23 ili 24, otvoriti neko drugo.

"Sve smo mi to znali i očekivali da će biti različitih problema i osporavanja, to nije ništa novo, ali na nama nije da sada molimo, ili da budemo rasoloženi ili neraspoloženi zato što neko to nije dozvolio ili će dozvoliti, već da sada radimo i sve pripremimo za donošenje političke odluke", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track